HTML

Friss topikok

  • Tom Bobb: @Itteé: Kaptál egy magánlevelet tőlem. Abban ott a válaszom. (2015.05.08. 20:27) TORONTO – AZ „UTOLSÓ” POSZT
  • Itteé: Kedves Tom Bobb! Beleolvastam egy másik blogodba ahol,elég durva szavak hangzanak el: Feleséged, í... (2015.05.08. 02:55) TURISTAKÉNT TORONTÓBAN
  • Hajni Hajnalka: :-) (2014.09.27. 05:24) MAGYAROK TORONTÓBAN
  • Tom Bobb: @blash: Odakinn mindent kiraknak, amire nincsen szükségük, az viszi el, aki akarja. Ingyen van. Ez... (2014.07.19. 23:14) KERTES HÁZAK TORONTÓBAN
  • Tündér_Lala: Én jártam ott. Rettentően idegen más világ. Gazdag, imádják a csillogást villogást, de valahogyan... (2012.07.13. 20:03) TORONTO – AZ ELSŐ BENYOMÁSOK

Címkék

LÁTOGATÓK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Toronto

Tom Bobb bejegyzése 2011. február 10. 2 komment

A TORONTÓI IDŐJÁRÁS

Címkék: város

Alapozás
 
Többen esküdöznek rá, hogy Toronto sokkal északabbra fekszik, mint Budapest, ezért vannak itt olyan hidegek. Az ilyen emberek nem gondolnak bele, hogy mit beszélnek. Habár hidegebbek és tartósabbak a telek ebben a városban, de ez nem azért van, mert északabbra fekszik.
Míg Budapestet (Magyarországot) természetes hegyvonulatok veszik körbe, addig Toronto két nagy tó, a Huron és az Ontario között fekszik (utóbbi partján), semmiféle magasabb domborzat nem veszi körbe, és a tavak hatással vannak az időjárására. (Érdemes kitérnünk rá, hogy ezen öt nagy tó és a telenként északról beömlő hideg levegő miatt vannak akkora havazások az Egyesült Államok középső és keleti részén.) Sokkal magasabb a páratartalom, erősebbek a szelek.
Igen, sokszor úgy érezni, hogy hidegebb van, mint azt megszoktuk. Mindjárt elmesélem, mitől van ez.
 
Toronto időjárása csak kicsit más, mint megszokhattad otthon.
 
A tavasz
 
A négy évszak ugyanúgy megvan a városban, mint ezen az égövön a világ többi részén.
A tavasz időnként kicsit eltolódik, mikor vadabb és tartósabb a tél. Megesik, hogy márciusban, áprilisban még hull a hó és kemény fagyok vannak, aztán egyik napról a másikra beköszönt a jobb idő, rügyezni kezdenek a fák, nőnek a virágok. Jön a zöld. Ez kimondottan jó is a sok barnát látva (és most nem emberekre gondolok).
A levelek csak lassan veszik birtokba a fákat és bokrokat, a virágok nehezen nőnek ki a földből és a fű is kicsit fakó még egy-két hétig, de aztán minden erőre kap, és ömleni kezd a látvány. Végre az egész város bezöldül, élni kezd. Az időjárás melegebb lesz, és azt lehet észrevenni, hogy az emberek elkezdenek sétálgatni, kerékpározni, focizni a parkokban. Még nincs kimondottan az a nagy meleg, még kabátban kell lenni, de már özönlenek, mint a hangyák. És ez jó dolog.
 
A nyár
 
Egy szó (és találó): fullasztó. Olyan érzés, mintha a trópusokon lennél. Egyszerűen hihetetlen az a magas páratartalom, ami nyaranta jellemzi a várost. Megint csak az Ontario-tó a felelős, ez tény. A nappalok többnyire hőséggel, bőséges napsütéssel telnek, melyet csak időnként szakít meg egy kis eső.
Amennyiben esik, nem tart sokáig. Legtöbbször jönnek a felhők, leszakad az ég 10-15 percre, aztán újra kisüt a nap (villámgyorsan), és máris érzed, amint a póló, az ing, a nadrág (szoknya) a testedhez tapad. Mintha vizesen vetted volna fel.
Nyáron rengeteg színes-szagos fesztivált találsz a városban, ekkor érdemes járnod az utcákat, a parkokat, a szebbnél szebb (és sokszor eldugott) helyeket. Rengeteg csodálatos élményben lehet részed – feltéve, ha nem a négy fal közé, tévé elé szokott szerencsétlen vagy.
Az évszak másik „érdekessége” a légkondicionáló berendezések folyamatos üzemeltetése. Van a buszokon, villamosokon, metrón, az összes kormányépületben, bevásárlóközpontokban, még a boltokban is (vigyázz a Food Basics-szel, mert pulóver nélkül 5 percnél tovább nem bírod!), mert boldog-boldogtalan használja, mikor sokszor tényleg felesleges. De hát ez a „jóléti társadalom”, ugyebár, és ezt nem vonhatjuk kétségbe.
 
Az ősz
 
Pont olyan gyönyörű, mint máshol, azzal a különbséggel, hogy a Torontóban látható hihetetlen mennyiségű zöldfelület miatt itt nem kell messzire utaznod a látványért. A fák és bokrok levelei ezernyi színbe öltöznek, mielőtt végképp levetnék magukat a mélybe, hogy harc nélkül átadják az ágakat és gallyakat a télnek.
A megszámlálhatatlan park és a bennük található szó szerinti erdők miatt tényleg csak annyit kell tenned, hogy kisétálsz a lakásodból/házadból és maximum negyedórányi séta után élvezed ezt a színösszeállítást. Mert csodálatos, ahogy egymás mellett feszülnek a különféle színek.
Az ősz hasonlóan kezdődik, mint Magyarországon – nyúlós, ködös idő köszönt be, legtöbbször a páratartalom miatt úgy érzed, hogy szemerkél az eső. Aztán rendre megváltozik a dolog, mert gyorsan felülkerekedik a napfény és mire észbe kapnál, már egy teljesen megszokott, bár kicsit enyhébb hőmérséklettel bíró nyári nap érzése fröccsen rád.
 
A tél
 
Az év utolsó „időjárás-versenyzője”, egyben a leginkább gyűlölt évszak Torontóban. Röhejes, de a torontóiak többsége kimondottan utálja a telet – mert hogy hideg, mert hogy sok a hó, mert hogy mittudomén. Ha jókat akarsz nevetni, mindenképp érdemes január, február környékén valahol a városban „elkapni” egy szép, nagydarab, fehér embert (remélve, hogy itt született és nem valami kelet-európai bevándorló), hogy megkérdezd, mi a véleménye a télről. A többség azt fogja felelni, hogy gyűlöli.
Ez csak azért érdekes, mert mikor szóba kerülnek az afrikai, ázsiai bevándorlók, akik nemigen kedvelik a hideget, többször is felmerül a beszélgetéseknél, hogy aki nem szereti ezt az időjárást, az menjen haza! Ilyenek ezek a „vendégszerető” kanadaiak. Ez a backstab, álszent népség. (De mivel ez nem politikai, véleményformáló blog, erről ennyit.)
 
Összegzés gyanánt
 
Ugyanannak az északi, hideg szélnek, ami a nyári rekkenő hőségben kimondottan hűsítő, telente nem fogsz örülni. Az itteni időjárás-jelentés abból áll, hogy elmondják, milyen hideg lesz, aztán mögé írják, hogy a szél miatt milyen hidegnek fogod érezni. Hatalmas a különbség. Sokszor még a képzeleted is felülmúlja. (Előfordult, hogy mínusz 4 foknál mínusz 20 volt a „windchill”. Ez igen kellemetlen az arcbőrödnek.)
Köztudott, hogy Vancouverben sokszor esik az eső, és maga a város óceáni éghajlaton fekszik, nagyon magas a páratartalom. Nos tehát, Toronto a tavak miatt valahogy hasonló nyaranta, bár az eső nem esik olyan sűrűn (de ugyanolyan trópusi menetrenddel ömlik a nyakadba, mindössze akár csak pár percig). Mivel rengeteg cég és magánember vállal kertrendezést, fűnyírást, a nyarak azzal telnek, hogy bármerre is jársz, az orrodba kúszik a frissen nyírt fű illata, a friss és meleg szél – a belsőbb részeken vegyítve az érdekesnél érdekesebb, különféle nemzetiségű étkezdékből kiömlő ételszagokkal.
 
Sokszor meglepő a rövidnadrágos, egy szál pólóban közlekedő fiatal srácok látványa, főképp ha még csak február vagy hidegebb márciusi nap van (esetleg október, november), de aztán rájössz, hogy ők (ellentétben veled) ide születtek, nekik a számodra csípős hideg egyszerűen semmi. Az is meglepő lehet, hogy a buszokon és villamosokon meleget érzel (sokszor túlzottan is), mert itt a pénzedért valóban szolgáltatást kapsz, és nem hagynak megfagyni. Az, hogy a parkokban sok ember sétálgat, gördeszkázik, ücsörög a padokon, a füvön, hogy kerékpározik, természetes és jó dolog – belegondolva, hogy mennyi park lehet itt, tehát mennyi ember „ömlik ki” a szabadba! Nem kell mindig a négy fal között tespedni.
A városban tehát a maga módján megvan a négy évszak – rövid tavasz, hosszú nyár, rövid ősz és viszonylag elnyújtott tél, többnyire kevés hóval (legalábbis kanadai viszonylatban).
 
Tanácsom: ugyanazt a ruhát hozd magaddal, amit otthon viselnél az évszaknak megfelelően! Az időjárás csak picit, lényegtelen apróságban tér el a Magyarországitól.
 
A mostani fényképalbumba igyekeztem olyan fotókat összeválogatni, melyek jellemzőek az adott évszakra, melyek talán kicsit „átadják az érzést”, hogy milyen volt akkor és ott. Nem biztos, hogy sikerül, de legalább megpróbáltam…
Legyen szép napod, legközelebb is visszavárlak!
 
 
FÉNYKÉPALBUM A MAI POSZTHOZ
 
Őszi naplemente a város északi feléről.
 
Valamiért ez a külvárosi járdaszakasz megtetszett. Talán a harmónia miatt?
 
Tél a Dundas Square-en.
 
Kora őszi „toronylátkép” a város olyan része felől, ahová turisták ritkábban járnak.
 
Nyár a kikötőben.
 
Nem lehet betelni az őszi, különféle színben ragyogó levelek látványával.
 
Jön a vonat Niagara Falls felől.
 
 
Tél a Partokon. Őszintén: ki az az őrült, aki megpróbálna itt fürdőzni?
 
Erről a környékről láthatod a második legjobb „városi kilátást” Torontóról.
 
Kizárólag ezen blog kedvéért minden hónapban lefotóztam ugyanazt a helyet, hogy láthasd az időjárás változásait. Ez itt márciustól november végéig követi nyomon a változásokat.
 
Tavaszi fotó, még azelőtt készült, hogy kibújt volna az első zöld a földből (az ott egy örökzöld fenyő, ne tévesszen meg!).
 
Sokak által gyűlölt októberi, szeles, ködös időjárás – és a toronyház (nem manipulált kép).
 
Ugyanaz a folyókanyar három különböző évszakban. Tavasz, nyár, tél. (bocs, az ősz kimaradt!)
 
Nyári csendélet a Finch Avene-n, ott, ahol a Liszt Gate beletorkollik.
 
Pár nappal azelőtt, hogy végleg lehullottak a levelek.
 
Akkora jeges hullámverés volt ezen a helyen (Bluffer’s Park), hogy még a CTV is foglalkozott vele.
 
Ugyanaz a domb, ugyanaz a fa – télen, nyáron.
 
Világítótorony a Toronto Island-on. A nyár egyik legjobb túrája volt, és ezt a fotót még nem osztottam meg veled.

A bejegyzés trackback címe:

https://toronto.blog.hu/api/trackback/id/tr212651406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jewel79bp 2011.02.15. 12:31:43

tetszett ez a bejegyzés!
Az ilyen volt- ilyen lett képek nagyon jók.

nemmindegymivanitt 2012.06.08. 03:48:22

Koszonjuk a hiteles leirast
süti beállítások módosítása