HTML

Friss topikok

  • Tom Bobb: @Itteé: Kaptál egy magánlevelet tőlem. Abban ott a válaszom. (2015.05.08. 20:27) TORONTO – AZ „UTOLSÓ” POSZT
  • Itteé: Kedves Tom Bobb! Beleolvastam egy másik blogodba ahol,elég durva szavak hangzanak el: Feleséged, í... (2015.05.08. 02:55) TURISTAKÉNT TORONTÓBAN
  • Hajni Hajnalka: :-) (2014.09.27. 05:24) MAGYAROK TORONTÓBAN
  • Tom Bobb: @blash: Odakinn mindent kiraknak, amire nincsen szükségük, az viszi el, aki akarja. Ingyen van. Ez... (2014.07.19. 23:14) KERTES HÁZAK TORONTÓBAN
  • Tündér_Lala: Én jártam ott. Rettentően idegen más világ. Gazdag, imádják a csillogást villogást, de valahogyan... (2012.07.13. 20:03) TORONTO – AZ ELSŐ BENYOMÁSOK

Címkék

LÁTOGATÓK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Toronto

Tom Bobb bejegyzése 2011. május 10. 9 komment

ÉRDEKESSÉGEK TORONTÓBAN #3

Címkék: város emberek

Mintha
 
Tényleg olyan érzés, mintha kicsit otthon lennél. A saját földeden. Aztán persze rá fogsz döbbenni, hogy ez itt Amerika (pontosabban: Kanada)(még pontosabban: Toronto), de tény, hogy elég sok ismerős dolgot fogsz találni és meglátni. Tudod, a fák, az autók, az épületek, az állatok (néha még az emberek is), az ételek és italok, a természet és a természetfeletti mind-mind nagyon hasonlóak ahhoz, amit megszoktál. Itt is gyom és virág nő a fű között, itt is büdös lesz, ha elmegy melletted egy rosszul beállított karburátoros autó, itt is vannak őrültek az utcai tüntetéseken, és itt is hangyák jönnek be időnként a házba – bár ezek legalább négyszer akkorák, mint amiket Magyarországon láthatsz, de hangyák…
Az egész egy nevetséges érzés. Ugyanis a kanadai emberek vágynak Európába, miközben sokan nem engedhetik meg maguknak a repülőutat és a pár hetes vakációt (azért nem árt számszerűvé tenni, hogy egy magyar átlagkereset kétszerese a kanadai út oda-vissza, miközben az itteni fizetés fele ugyanez). Vágynak tehát oda, miközben valahol ugyanezt kapnák, ami itt van.
 
Azért, hogy ne kelljen a drága és messzi Európába utazni, a kanadai emberek „megalkották” azt a két várost, amit most csak úgy mellékesen említünk ezen a blogon: Ottawát és Montrealt. Azt beszélik, ez a két város olyan, mintha Európa bármelyik városában járnál (na, jó, nem feltétlenül Budapesten, de talán Párizsban, Amszterdamban, Prágában).
 
A „mintha” érzés folyamatosan ott lapul benned, miközben éled a torontói mindennapokat. Talán éppen ezért olyan otthonos az érzés, ami időnként eltölt, ha körbenézel. Mert otthon vagy. És bár felröppenhet a „honvágy” szócska, de… Tudod.
Otthon vagy.
 
Vezess!
 
Az a fajta lagymatag, szabályokkal megtámogatott és néha érthetetlen vezetési stílus, amit itt látsz, teljesen elképesztő – ugyanakkor kellemes is. Az agymosás remek példája áll elő, miközben többen azt gondolják, hogy tudnak vezetni. Van az a szabály, hogy piros lámpánál jobbra kis ívben lehet kanyarodni (egyébként marha egy szabály)(sok gyalogost ütnek el évente ezen a szabály miatt), mellette az, hogy ha mentő/tűzoltó megy el melletted akár a te irányodból, akár szemből, nem csak lassítani kell (félrehúzódni nem nagyon, mint otthon, mert többsávos utak vannak), hanem meg is állni. Ez utóbbi pölö tetszetős – bár hülyén veszi ki magát, mikor a kis „szigettel” elválasztott utaknál áll meg a kocsiforgalom, persze teljesen feleslegesen, hiszen a mentő vagy tűzoltó úgysem tudna keresztül vágni a magasított betonon.
A sofőrök legtöbbször túlságosan is előzékenyek, nincs bennük rugalmasság. Ezt betehetjük annak, hogy rengeteg fajta népcsoport él itt Torontóban, mindenkinek más és más a vezetési (vagy éppen: „élési”) stílusa. Ami a leginkább meglepő: az idősebb emberek és a sportkocsik. Ezt úgy értsd, hogy egy aszfaltszaggató sportkocsi beáll a parkolóba (éppen csak nem dübörög ott belül valami nigger-rap) és kiszáll belőle egy öreg néni, nagyjából 70-80 és a halál között. Ezt a látványt (rengeteg ilyen van) sokáig kell emészteni.
Nekik ez természetes. Magyarországon már menni sem tudnak ilyen korban, járókeret kell nekik (bár az is „kocsi”, hiszen a neve Trabant), de itt száguldoznak, „villognak” a frissen mosott, szép csillogóra polírozott sportkocsikkal. Nem egyszerű, hétköznapi „bevásárlókocsikkal”, hanem Mustangokkal, Challengerekkel, Camarókkal.
 
A vezetési stílus kellemessége abból fakad, hogy sokszor éreztetik veled: te vagy a főnök. Persze ehhez gyalogosnak kell lenned. Előzékenyen engednek közlekedni, megvárják, míg átérsz holmi kereszteződésben, nem vágnak be eléd az átkelőhelyen, és hiába állsz le velük „vitatkozni”, nagy mozdulatokkal már messziről jelezve, hogy menjenek, kanyarodjanak csak – nem fognak. Állnak és várnak rád. Ez jó dolog. A figyelem.
Azonban olyan legendák keringenek errefelé, ami miatt az agymosás már tökéletes. Itt nem lehet szabálytalankodni, mert a rendőr a helyszínen főbe lő (durván). Be kell tartani a sebességet, nem tudsz kikeveredni a több alul- és felüljárós autópályákról, mert képtelen vagy kiigazodni (ezáltal hosszú mérföldeket fogsz megtenni, mire visszaérsz a kiindulási pontra), ha bárhová el akarsz időben érni, használnod kell ezen autópályák egyikét (Torontót legalább három szeli át), különben nem fogsz odaérni sohasem…
Legendák. Őrült emberek (sokszor őrült magyarok) fantazmagóriái. Vezess úgy, ahogy otthon tennéd, csak két dologra figyelj: ha jön a mentő/tűzoltó, tényleg állj meg a kocsival, és ha látod az iskolabuszt a járdasziget mellé parkolni, soha se kerüld meg, különben tényleg helyszínen lőnek le!
Ennyi.
Egyébként minden nagyon kereszteződés előtt pár száz méterrel már tábla jelzi, hogy milyen utca jön. Eltéveszteni sem lehet.
 
TV
 
A televízió pontosan olyan, mint amit a világon mindenhol láthatsz. Egy hihetetlenül erőszakos, sokszor nagyon mélyen az elmédbe vágó agymosás, melynek szinte sosincsen vége. És hiába kapcsolsz át másik csatornára, ott is a butítás fröccsen rád.
A helyi nagyágyú természetesen magánkézben van – a CTV. Akkora és olyan profi apparátussal dolgozik, hogy megkerülhetetlen lett. De viszont ömlik belőle a szenny egész nap, és nagyon nehéz dolgod van, ha válogatni akarsz. Mert tudsz, csak a „kitöltő műsorok” alatt szó szerint el fogják lopni az agysejtjeidet.
 
Mint megtudtam, a CN Tower végülis azért épült, mert nincs ebben a térségben egyetlen olyan magas hegy, kiálló kis csúcs sem, ahonnan kényelmesen lehetett volna szórni a jeleket. Mivel a város egyre terjeszkedett, egyre messzebb éltek az emberek a központtól, a tévéjelek nagyon rosszak lettek. Ezért döntöttek a Torony építése mellett – és még ma is onnan lehet fogni a jó minőségű adásokat.
 
Nagyfilmeket ritkán látni (bármelyik adón), inkább sorozatokkal próbálnak lekötni a készülék elé, hogy ne gondolkozz, ne főzz, ne játssz a gyerekkel, ne írj és olvass, ne menj sétálni vagy baráti összejövetelekre… szóval vigyázni kell itt is! Ami kimondottan üdítő, az a híres Coronation Street nevezetű helyi Barátok közt, mert ebben olyan szép angolsággal beszélnek (hiszen angolok készítik a sorozatot), hogy szó szerint „odaragadsz” a készülék elé.
 
Vannak ostoba táncos és énekes műsorok (ezeknek létezik magyar kistestvére), ahol „sztárok” próbálnak hülyéskedni a kedvünkért és feltörekvő senkik dobnak meg kész koncertekkel, persze az SMS-es szavazás reménye miatt is. Szóval semmi sem változik – miközben minden más, de mégis otthon érzed magad.
 
Pizza
 
Erről csak röviden, hogy értsd. Jártam Velencében, voltam Milánóban, ettem olasz pizzákat. Ez rendben is van. Viszont van Budapesten egy hely, ahol olyan pizzát készítenek, ami messze ezen olasz pizzák fölött áll.
Torontóban nem tudják, hogyan kell pizzát készíteni. Csinálnak valami hasonló dolgot, hiszen ugyanolyan kerek és ugyanúgy meg van szórva minden érdekessel, de ez nem pizza. Csak talán a nevében – mert azt lehet, hogy annak hívják. És hiába nyílnak az újabb és újabb pizzériák, ha az ízválaszték, a feltét szinte mindenhol ugyanaz – a „kanadai emberek” ízei. Dehogy is. Csak valaki kitalálta, hogy ezt eszik és veszik az országban – miközben meg sem próbálnak rugalmasak és kicsivel finomabbak, igazi „olasz pizzát készítők” lenni.
Mit mondjak? Kanada (Toronto) nem Európa – sosem lesz az, sosem válhat azzá.
 
Tudom, ez a mai összefoglaló nem látszik olyan egymásba kapcsolódónak, összeszedettnek, talán egy kicsit nem is annyira torontói, mint amennyire lennie kellene. Sajnálom. Ezúttal a képek sem passzolnak annyira erősen a fenti mondatokhoz, inkább csak aszerint válogattam össze őket, hogy mennyire tetszettek nekem. Remélem, ezek a kis hibák nem annyira zavaróak és azért kellemes perceket szereztem ezzel a poszttal is neked!
 
Szép napot kívánok!
 
 
FÉNYKÉPALBUM A MAI POSZTHOZ
 
A College of Art and Design pálcikákon álló épülete a McCaul Street-en.
 
Tudom, hogy volt már egyszer, de ebből a szögből jobban látszik a CTV „híres” kirobbanó autója a Queen Street West-en.
 
A Dufferin Mall leginkább arról híres, hogy ha már unod a békét, a nyugalmat, egy kis hazai tájszólásra vágysz, ide betérsz és a cigányok által bőven megkapod azt, hogy miért is jöttél el a hazádból. Csapatokban járnak, mint otthon. Kerüld a helyet (900 Dufferin Street)!
 
A Union Station érdekes fényei egy csendes éjszakán.
 
Ha ilyen táblát látsz, mindenkinek meg kell állni. Az indulhat elsőként, aki előbb ért oda a kereszteződésbe – és a rendszer működik! Még bicajjal is.
 
Nekem sokszor amolyan külvárosi érzésem van még Toronto belvárosában is, köszönhetően az építési „stílusnak”. Alacsony házak, nagy terek, félhomályos sikátorok, messzi toronyházak és békés közlekedés, gyalogosok, kávézók és bárok, gyorséttermek. Kellemes.
 
Van olyan telek, ahol ezek ott állnak sorban. Őrizetlenül – mielőtt még felmerülne. Meg is lehet őket fogdosni. Őrület.
 
Ilyen oszlopok állnak ki a betonból, hogy ha kerékpárral közlekedsz, akkor tudd hová kötni – mert Torontóban (mint hallom) azért rendesen működik a Biciklitolvajok Szövetsége. Sajnos. Ez a szerkezet persze nem véd meg, de legalább adsz egy kis munkát a srácoknak, ha már a járgányra fenik a fogukat.
 
Ez itt egy teljesen átlagos sikátor. Látod az ablakokat? Na, ott aztán biztosan ömlik be a napfény!
 
A „nem lehet megcsinálni” tökéletes példája: bérletkiadó automata, ahol bedobod a pénzedet, használod a bankkártyádat, és a gép egy másodperc múlva adja az általad választott jegyet vagy bérletet. Heti- és havibérletek vannak, minden hét hétfővel kezdődik, minden hónap elsejével, úgyhogy nem kell hozzá nagy ész – a dolog működik.
 
Toronto látképe a jachtkikötő felől.
 
Az emeletes busz miatt egy pillanatra azt hittem, jártam Londonban is (nem az Ontarióiban, hanem az eredetiben), de aztán rájöttem, hogy ez „csak” a központja a városnak. Reklámőrület, fények, felesleges dolgok, amik az arcodba és füledbe ömlenek, hirdetések és logók. Ez itt a Dundas és Yonge sarka, kicsit balra az Eaton Centre-rel, millió drága és felesleges bolttal és üzlettel, turistákkal és „window-shoppingos” nézelődőkkel.
 
Egy érdekes szobor valahol a központban. Ne kérdezd, merre!

A bejegyzés trackback címe:

https://toronto.blog.hu/api/trackback/id/tr82893433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rubin17 2011.05.17. 18:17:51

Mintha:
Detto. :D
En probalom keresni a hasonlosagokat, es szoktatni magam az ujhoz. Nekem azt mondtak, hogy par ev, mire az ember beszokik.

En szerintem sosem fogom megszokni az osszevissza epuleteket a belvarosban itt. Nem gondoltam volna, hogy varoskozpontban a kvazi fout ennyire osszevissza salatanak fog kinezni. Jo, nem vartam a korutat masodik kiadasban, de azert ez kicsit ööö... lehangolt. Meg olyan epuletek is, amik szepek lehetnenek (rakott tegla, szep ablaknyilasok), le vannak festve, esetleg rajuk van rakva valami vastag szellozocso, otromban... persze van jopar szep epulet is, de azert nem csodalom, hogy a turistak szeretik a nagykorutat. :)

Nekem nagyon hianyoznak a jol megepitett teglahazak, es az otthoni berhazak.
Meg mindig furcsa, hogy majdhogynem be lehet latni az otthonokba, mert nincs kerites az utca fele, csak par meter gyep.

Meglep, hogy mennyi mindent lehetne itt ellopni csak azzal, hogy ket lepest teszek a gyepen. Meg keritest sem kellene maszni. Neha komolyan csodalkozom, hogy miket hagynak kint.
Es jo erzes, hogy ezt megtehetik. :)

---

Vezess:

A 4way stop tabla vicces jelenseg, a pirosban jobbra kanyarodas meg kicsit hajmereszto.

Ha majd eljutsz az autovezetes gyakorlati vizsgaihoz valamikor, akkor vigyazz: olyan, mint a Rigo utca. Atlag ketszer meghuznak mire atengednek, tokmindegy hogy vezetsz. A vizsgaztato ceg ugyanis maganceg, nekik szep bevetel, es utana panaszkodhatnak, hogy a bevandorlok miatt rossz a statisztika. De a helyieket is meghuzzak sokszor.

A gyakorlatban amit lattam, az alapjan a gyalogosokkal tenyleg nagyon jol bannak az autosok, megallnak, atengednek, stb, nagyon kellemes elmeny. :)

Viszont amugy eleg borzalmasan vezet nemelyik: atlog a masik savba, nem tudja mi az a nagy ivben kanyarodas, bevag a masik ele, es mivel bizonyos sebessegtullepesig nem buntet a rendor, mindenki gyorsabban hajt mint a megengedett.
Balra kanyarodni meg kihivas, mert nehanyan meg atmennek a piroson keresztben, mikozben neked mar zolded van, es mire elindulnal, addigra meg a szembejovok kapnak zoldet. Ez allitolag par eve meg nem igy ment...

Torontoban is tobbsegben vannak az oriasi, altalaban amerikai, neha erosen szetrohadt kocsik?

Hah, ezt akartam megkerdezni: te hol szereztel biciklit es milyet, mennyiert?

---

TV:

A sorozatokhoz kis komment: sokat ugy csinalnak, hogy fozes kozben lehet nezni vagy csak hallgatni ha eppen nem akarod az ujjaidat is felszeletelni.
En netezek inkabb...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.18. 04:44:16

@Rubin17: Pár héttel ezelőtt kezdtem észrevenni magamon, és minél jobban gondolkozom rajta, annál erősebbnek, megváltoztathatatlanabbnak tűnik - és nem kellett hozzá sok idő. Tudom, vannak emberek, akiknek évekre vagy évtizedekre van szükségük, mások sosem érzik, mert folyamatosan húzza őket valami vissza (honvágy?). Ha nagy pofával akarnék élni, le merném írni, hogy azt is tudom, mi a titka.

Arról beszélek, hogy ez itt az otthonom. Ahol jelenleg élek. Erre születtem, ezt kerestem, itt érzem jól magam. S bár már az első napokban eluralkodott rajtam ez az érzés, de csak most tudom ténylegesen megfogalmazni magam előtt. Ezt akarom. Nem akarok innen eltakarodni, elmenni, máshová szökni/bújni/menekülni.

Rengeteg olyan dolog van ebben a városban, amitől sírva rohannék fejjel a falnak, miközben millió dolog van, ami annyira tetszik, hogy csak boldogan mosolygok tőlük - le sem írom a blogon, mert természetesnek hat, beleszoktam, elfogadom és használom. Jobban mondva: eszembe sem jut, hogy lehet ezek nélkül létezni (nem tudok példálózni)(majd talán egy másik bejegyzésben).

Az épületek tényleg otrombák, csúfak a sok lépcsővel és szellőzővel, a szabadon lógó gázcsövekkel, de hát ez Amerika (Kanada) - mire gondoltunk? Itt nem lesz sosem Körút - ahhoz még az itteni fehér emberek is sokkal, de sokkal alattunk vannak (ez az igazság).

Kérdésedre itt a válasz, de azért kiegészíteném:
toronto.blog.hu/2010/06/10/kerekparral_torontoban

A napokban látogattam el a Canadian Tire egyik közeli boltjába, meglestem az idei "cingakínálatot" - nem estem hasra. A tavalyi szarokat próbálják elsózni, ugyanazt a technikát és külsőt adják más színben. Szánalmas. Egyelőre nem láttam semmi jónak mondható bicajt.
A Sportcheck viszont újított, méghozzá úgy, hogy (bár nem vagyok rajongó vagy a kerékpárokhoz értő) a szívem dobbant: jöttek új, kicsit modernebb, jobban kiképzett kormánnyal és más, minőségibb gumikkal szerelt Reebok bicajok (mint az enyém), ez mellett ott a Mongoose is pár termékkel, amiknek ára és minősége van (tavaly nem volt a kínálatban). Találsz még szebbnél szebb és drágábbnál drágább cuccokat, de én azt mondom, hogy ha csak amolyan "kocabicajos" leszel, mint én (egy nyáron köbö 1200 kilométert tettem csak bele), akkor elég a 200, maxi 250 dolláros kategória.

Én tavaly vásároltam a Reebok kerékpáromat, amivel nagyon meg vagyok elégedve (bár vigyázok is rá), akkor egy akció keretében sikerült 230 helyett 200 körül megvásárolni.

A TV-hez.
Egyszerűen hihetetlen, hogy folyamtosan ömlik ránk az erőszak. Nőket ölnek, erőszakolnak, embereket lőnek le, fenyegetnek és kínoznak, miközben okosnak beállított, valójában ostoba "nyomozók" és "ügynökök" találják meg 45 perc alatt az elkövetőket. Ez megy minden este - nincs változás. Egy kis humor, aztán erőszak, mellette táncika, esetleg híradó (kizárólag belső, kanadai hírekkel), aztán megint erőszak, humor. Ha véletlenül leadnak egy-egy nagyfilmet, Karácsonyt sejtek...

Rubin17 2011.05.18. 23:22:22

Koszonom a gyors valaszt!
Utolso kerdes: melyik Reebok tipus a bicikli?

En is a Canadian Tire-t neztem eloszor, egy 77CADos mountain bike-t meg egy 300as varosit.
Az olcso az tul olcsonak tunik, a dragat meg max akkor ha lesz allasom, haha.
Mert ugye ezeken nincsen sarhanyo, lampa, lakat, es kell meg bukosisak is.

A TVben szerencsere nem csak ilyenek vannak, de azert eleg sokat kell keresgelni. :/

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.19. 01:11:08

@Rubin17: Tire-t hagyd ki, mert olyan feltételekkel vásárolsz ugyanannyiért, hogy dobsz egy hátast a röhögéstől! A Sportcheck egy évig ingyen szervizeli a náluk vásárolt cingákat - ez a nem mindegy!
Reebok Oregon márkájú bicajt vásároltam tavaly - idén feketére van festve Kendra gumikkal és teljesen más, sokkal jobb fogantyúkkal, más nyereggel. A váltó és a váz kialakítása ugyanaz maradt. Egyszerűen elképesztő bicaj, mindenki kérdezgeti, hol vettem, aki csak szóba tud velem állni az utcán (általában kereszteződésekben).

Menj fel a Sportchek oldalára, ott láthatod a cuccost:
www.sportchek.ca/product/index.jsp?productId=11133755

A sisak és lakat nagyon fontosak, de érdemes még lámpát is venni, hátha esténként hajtasz. Sárhányó csak akkor kell, ha esősebb időben is szeretnél tekerni - de ilyenkor jobban "eszi" a bicikli a fékgumit.

ASDF 2011.05.19. 20:06:25

Hello!

Amit irtal a dufferin street mallrol kicsit meglepett. Nem jartam sokat arra mondjuk. Ha mar itt tartunk, melyik kornyeken nem ajanlatos lakast berelni hasonlo okokbol tapasztalataid szerint, ha kerdezhetek ilyet?
En csak Parkdale-rol tudok, ami nem jo kornyek, mondjuk ott mindenfele nepek vannak, crackheadek stb...ott van a hires-hirhedt "landing strip" is a kozossegi kozponttal vagy mivel.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.20. 02:12:12

@ASDF: Rossz környék van dögivel Torontóban, nem kell őket sorba venni, mert nem menne le a nap, mire a végére érnénk (pont úgy, mint más nagyvárosban). Eddig csak két környéken éltem, ezekről tudok nyilatkozni.

Egyik a Bathurst környéke, a zsidók lakta részek (Bathurst-Sheppard), másik pedig North York keleti része, a Yonge-Finch-Sheppard-Victoria Park által körbehatárolt terület, ahol javarészt normális koreai, kínai, japán (és persze kevéske fekete, barna, fehér) emberke lakik. Több helyet nem ismerek, de tény, hogy sok érdekes környéken megfordultam már, ahol nemigen szeretnék éjszaka "lenni".

Legjobban a feketék és barnák lakta részektől kell óvakodni, szóvbal ha bérelni akarsz, jól nézz körül! Sokszor barna a landlord, vagy feketék az utcán a játszadozó kölykök - ilyenkor menekülj! Nem vicc.

Nem tudok többet segíteni. Nincs nagy tapasztalatom.
süti beállítások módosítása