HTML

Friss topikok

  • Tom Bobb: @Itteé: Kaptál egy magánlevelet tőlem. Abban ott a válaszom. (2015.05.08. 20:27) TORONTO – AZ „UTOLSÓ” POSZT
  • Itteé: Kedves Tom Bobb! Beleolvastam egy másik blogodba ahol,elég durva szavak hangzanak el: Feleséged, í... (2015.05.08. 02:55) TURISTAKÉNT TORONTÓBAN
  • Hajni Hajnalka: :-) (2014.09.27. 05:24) MAGYAROK TORONTÓBAN
  • Tom Bobb: @blash: Odakinn mindent kiraknak, amire nincsen szükségük, az viszi el, aki akarja. Ingyen van. Ez... (2014.07.19. 23:14) KERTES HÁZAK TORONTÓBAN
  • Tündér_Lala: Én jártam ott. Rettentően idegen más világ. Gazdag, imádják a csillogást villogást, de valahogyan... (2012.07.13. 20:03) TORONTO – AZ ELSŐ BENYOMÁSOK

Címkék

LÁTOGATÓK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Toronto

Tom Bobb bejegyzése 2011. március 20. 21 komment

CIVILIZÁCIÓS PROBLÉMÁK

Címkék: emberek

Gyűjtőhely
 
Toronto városa, és úgy általában véve Ontario déli, délkeleti része a világ egyik legnagyobb és talán leginkább ismert multikulti gyűjtőhelye. Szögezzük le már most az elején, hogy ezzel a poszttal nem akarok semmiféle politikai/társadalomtudományi/földrajzi/vallási/mittudomén témával foglalkozni, mindössze elmesélem, mi a valóság, ha körbenézel a városban. Az esetleges hozzászólásokban köszönöm, de nem kérek semmiféle különösebb kioktatást!
 
Toronto városa lényegesen nagyobb gyűjtőhely, mint London, Párizs, Amszterdam, hiszen ebbe a körzetbe évente sereglenek száz- és százezrek a világ minden részéről, méghozzá úgy, hogy legtöbbször maradnak is. Itt nem csak afrikai, ázsiai bevándorlókkal, hanem európaiakkal, dél-amerikaiakkal és „kisázsiakkal” is bőven találkozhatsz (Európába inkább csak afrikaiak és ázsiaiak érkeznek), mert ez az egyik legnagyobb befogadója és elosztója az országnak.
Érdekes, hogy a francia nyelvet egyébként jól beszélő afrikaiak jelentős része inkább választja Torontót, mintsem a francia nyelven jobban kommunikáló Montrealt vagy Ottawát – ennek persze oka van, amit később le is merek írni.
Most tehát nézzük meg, miféle érdekességek, fajok, rasszok, népcsoportok várnak rád, mikor a városba érkezel! Rövid utazást teszünk a valóság talaján.
 
A fehér ember
 
Régebben felröppent a legenda, miszerint „látható kisebbség” kezd kialakulni Kanadában – az újság (torontói napilap), amelyik a cikket megjelentette, természetesen politikailag korrekt akart maradni (ami az én véleményem szerint egyenlő a bevallott hazugságokkal), így nem írta meg, pontosan melyik kisebbség lesz az a kisebbség. Pedig könnyű dolgod van: csak körbe kell nézned. A metrón, a buszon, az utcákon.
A fehér ember kisebbségbe szorult.
 
Hiába hisszük azt, hogy mi vagyunk a világ leginkább civilizált faja (színe), sajnos a fehér ember, amelyik Kanadában, a nagyobb városokban éldegél legtöbbször aljas, mocskos és számító. Ezt ne feledd, ha Torontóba érkezel! Mosolyognak rád és éreztetik, hogy „velük vagy”, de közben érdemi segítséget, útmutatást nem fogsz tőlük kapni. Legtöbbször csak a pénzed kell nekik – sajnálatos. Természetesen rengeteg kivétel lehet (volt módomban párat megismerni), de valamiért egyre természetesebb, hogy már a világban is kisebbség lettünk, hiszen nem vagyunk összetartóak és következetesek.
A fehér ember folyamatosan szajkózza, hogy az ő élete rossz, az állam semmibe veszi, szinte már éhezik/szomjazik, majd’ meghal – miközben fotóalbumában többszöri amerikai körutazások és karibi tengeri fényképek vannak, összeurópai látogatások drága éttermekkel és helyekkel. A fehér ember (idekinn) hazug ember. Ha kérdez valamit, ne higgy neki!
 
 A fehér ember szereti kinyilvánítani, hogy civilizált, miközben valamiért lassanként elveszti ezt az „előnyét” itt a városban, és lesüllyed a többiek, a jöttment bevándorlók szintjére. Látni fogod, talán a saját bőrödön érezni. Néha ha segítségre szorulsz, jobban jársz, ha megkérded/megkéred valamelyik másik rassz képviselőjét.
 
A fekete ember
 
Négerek legalább akkora számban élnek Torontóban, mint pölö New York-ban vagy egyéb több milliós amerikai városokban. Kedvelik az itteni életet, mert az év nagyobb részében kellemes a klíma és Torontóban nagyon jó a szociális ellátás. Aki nem szeret dolgozni, az szépen eléldegél valami kisebb patkánytanyán szükséglakásban, esetleg a haverjaival együtt egy nagyobb lakást bérelve. Pont annyi segélyt kapnak, amennyiből egy viszonylag kényelmes életvitelt lehet élni – és nem fogom leírni, hogy ez mellett lehet kábítószerrel, lopott telefonokkal, műszaki cikkekkel és aranyakkal üzletelni. (Szemétség lenne leírni.)
Természetesen szeretnének kitűnni a tömegből, ezért folyamatosan hangoskodnak, dobálóznak, morgolódnak, dübörögnek, és úgy öltözködnek, hogy mindenképp elüssenek a többitől. Sajnos, mindezt nem jó értelemben teszik. (Ha láttál már nem a segge aljáig, hanem a combja közepéig letolt nadrágban menetelő néger bandát, szinte mindent láttál, amit az emberiség jövőjéről tudni kell.)
 
Már többször előfordult, hogy a bolt pénztáránál hangosan és undorító módon viselkedtek akár a saját fajtársaikkal is. Rengeteg néger azt gondolja magáról, hogy amiért bekerült a fehér emberek által alkotott közegbe (városokba, ahol autók vannak, tömegközlekedés, szemetes, lehúzható WC – sorolhatnám), máris civilizált lesz és természetes, hogy megteremtődnek a jogai. Azonban sok dolgot kéne még megtanulnia, megszoknia ahhoz, hogy valódi ember lehessen – de tanulni nem hajlandó. Tudom, nagyon erős az áthallás a mai magyar valósággal (a cigányokra gondolok), de ez itt mégis más. Miközben a magyarországi cigányok évszázadok óta ott élnek a civilizációban, melyet a magyar ember teremtett meg számukra, és ez mellett élik sajátosan ocsmány életüket, addig a négerek szinte napi szinten sereglenek ide be messzi földekről, sokszor az óceán másik oldaláról, méghozzá úgy, hogy sokszor az ajtókilincsre (annak működésére) is rácsodálkoznak.
(Az egyik legutóbbi „rémtörténet”. Szomáliai menekültek érkeztek Kanadába egy hajón, ahol a kapitány fejenként 20 ezer dollárt kért az utazásért. Mikor aztán a tárgyalásra került a sor, bizony a bevándorlási bíró az összes szomáliainak megengedte a letelepedést, mert ha csak egyet is visszautasít a hajóról [hivatkozva arra, hogy nem igazi menekült – mondjuk, a srác nem tudja ezt bebizonyítani], akkor a többiek a hihetetlenül erős, több tízezres torontói szomáliai közösség segítségével rögtön rasszizmust kiabálnának. Az már fel sem merült senkiben, hogy ha egy szerencsétlen szomáliai parasztnak van 20 ezer dollárja, akkor miért nem otthon kezdett valami vállalkozásba, miért nem ott éli az életét [ebből a pénzből elég sokáig futja arrafelé], esetleg miért nem Afrika egyéb részein próbálkozik ezzel az ottani szinten magas pénzösszeggel. Most gondold át egy kicsit: neked van 20 ezer dollárod?)
 
A fekete ember (a néger – a spanyol „negro” szóból eredeztetve) szeret ingyenélni és henyélni – aki azt hazudja, hogy ez nincs a vérében, az ostoba. Ugyanúgy, ahogy Magyarországon nem látsz cigányokat a reggeli villamosokon és buszokon (amik dolgozni viszik az embereket), Torontóban sem fogod látni, hogy reggelente tömve lennének „más színekkel” a közlekedési járművek. Akkor, de csak is a reggeli órákban a TTC „kifehéredik”.
 
A szürke ember
 
Azok a fajta fehér emberek, akik nem Európában születtek – ez csak az én meglátásom. Pontosan úgy néznek ki, mint a fehér ember, azonban ha sokat tartózkodsz közöttük, egy idő után már messziről felismered őket. Leginkább a Közel-Kelet országaiból érkeznek ilyenek (irániak, szíriai és jordániai, időnként török emberkék), de a dél-amerikai népek egy kisebb hányada is ezzel a színnel olvad bele a torontói multikultiba.
 
Legnagyobb ismertetőjelük az arrogancia. Valamiért azt gondolják, övék a világ. A neveltetésük lehet ilyen, annak szemmel látható hiánya – nincs neveltetésük. Meg merem kockáztatni, hogy bár külsejükben hozzád hasonlóak és gond nélkül képesek elvegyülni a fehér emberek között, de mind gondolkodásmódjukban, mind viselkedésükben teljesen mások, sokszor bénítóan ostobák, és ott a legnagyobb bibi is: megalázóan fennhordják az orrukat. Bármelyikükkel is beszélsz, ők sosem végeznek kétkezi munkát – legtöbbször tanárok, katonák (ott is csak felsőbb vezetők, tehát őrnagyok, ezredesek, vagy tábornokok), mérnökök, orvosok. És hazugok.
Érdemük az, hogy legalább megpróbálnak beolvadni a társadalomba, bár időnként kibukik az a mérhetetlen rasszizmus, amit a többiek, az igazi fehérek, a feketék és sárgák ellen éreznek. Az esetek nagy részében trehányak, környezetük koszos, mocskos – miközben adnak önmagukra, a ruháik, testük tisztaságára.
 
Mellettük itt vannak a zsidók, akik fehéreknek álcázva magukat talán még a perzsáknál is feljebb hordják az orrukat (és ez most nem kétértelmű mondat volt). A városban egész negyedek állnak a rendelkezésükre – és nem ezek a legszebb részei Torontónak. Bármennyire is szeretnék azt láttatni, hogy ők kifinomultak és okosak, sokszor az ellenkezőjét mutatják, ahogy négerek módjára visítoznak/masíroznak az utcákon, ahogy nemzeti viseletükben feszítenek és megvető pillantásokkal méricskélik a többieket – főleg téged, a „potenciális ellenfelet”.
 
A dél-amerikai földrészről érkezettek (kolumbiaiak, chileiek) abban térnek el tőlük, hogy fele ennyi arrogancia és rasszizmus sem szorult beléjük. Velük jobban ki lehet jönni, ők értelmesebb és figyelmesebb résztvevői a hétköznapoknak. Arról ismered meg őket, hogy nem öltöznek túl kihívóan (mint a közel-keletiek), barátságosan mosolyognak rád, és ha látják, hogy valami baj van, megkérdik, miben segíthetnek.
 
A sárga ember
 
A legérdekesebb rassz. Annyian vannak, mint az oroszok, holott ők csak kínaiak, koreaiak, egyéb ázsiai népek (japánok, burmaiak, fülöp-szigetekiek). Annyira összetartóak, akkora közösségeik vannak, hogy némelyikük soha életében egyetlen szót sem tanul meg angolul – mert nincs rászorulva. El tud dolgozgatni a közösségben, a többiekkel együtt, nincsen terve a jövőre nézve, csak éli az életét.
A kínaiak vannak a legtöbben. Lehet olyan, hogy mikor Toronto utcáit járod, néha komolyan az az érzésed, hogy másik földrészen vagy és a város neve Longgang vagy Shantou (Peking, Shanghai, Hongkong), mert szinte csak sárga embert látsz, a feliratok többnyire érthetetlen, olvashatatlan krikszkrakszoknak tűnnek (néha kapsz angol feliratú segítséget, de ez kevés), és egyszerűen nem látod a menekülési útvonalat. Egyébként rettentően segítőkészek, miközben felettébb idegesítő tud lenni, ahogy a maguk mandarin vagy kantoni nyelvjárásukkal kommunikálnak egymás között. A lehető legjobb, amit ilyen karattyolás közben tehetsz, hogy közlöd velük: érted, amit mondanak – ettől leblokkolnak és átváltanak angolra (már amelyik).
 
Az agymosás viszont, amely az amerikai földrészen zajlik, rájuk hat a legjobban. Volt alkalmam vitatkozni kicsit egy koreaival, aki rasszizmusnak minősítette azt, hogy egy iráni emberre célozva azt mondtam: ő perzsa. Nem értette, hogy a szó, hogy „iráni” inkább sértő a srác származásra nézve, mintsem a hősi és ősi „perzsa” kifejezés – ezzel inkább pozitív színben tűntettem fel az illetőt. Ennek a szerencsétlen, agymosott (beteg) koreainak ez már sokk volt.
 
A sárgák rettentően műveltek. Tudják, hol van Magyarország és kapásból köpik a főváros nevét – ezen ne lepődj meg! Mint megtudtam, a többségük nem a szárazföldről érkezett, hanem Tajvan szigetéről. Tajvanon 23 millió kínai emberke él, elég jó körülmények között, és abból a pénzből, amit ott összelopkodnak, amivel üzletelnek, idekinn elég szép (500-600 ezres) családi házakat tudnak vásárolni – zsebből. Mellettük a koreaiak rúgnak még labdába, és bár ők mindannyian a déli részről érkeznek (tehát alapból lenne mit a tejbe aprítaniuk), megelégszenek a 300-400 ezres házakkal.
 
A fülöp-szigeteki nőknek érdekes történetük van. Rengetegen vannak, szinte mindannyian a jól fizető „bébiszitter szakmában” dolgoznak. A történet egyszerű. Elvállalják, hogy a kanadai (fehér) családnál ők lesznek a bébiszitterek, erre a család befizeti a biztonsági összeget (egészségügyi ellátásra), kapnak szállást és remek fizetést – 5 évre előre. Aztán várják a kislányt a repülőtéren, és az meg is érkezik, ám közli a családdal, hogy másként gondolta a dolgot, máshol fog munkát keresni (a munkavállalási engedélyét is a kanadai család kérvényezte és fizette), és lelép. A család meg nem tehet semmit, mert ha megfogják, ha kényszerítik, hogy tegyen eleget a vállalásának, az fenyegetés, rosszabb esetben rasszizmus. Így aztán a fülöp-szigeteki bébiszitterek jelentősen feltornázzák az áraikat, és ez már olyan gondot jelent, amelyre a kormány is felfigyelt. Mert számolatlanul özönlenek az országba, nyelvet nem tanulnak, egymás közt elvannak, vigyáznak az angolul beszélő gyerekre (milyen élete lesz annak?), és ha úgy gondolják, öt éven keresztül azt csinálnak itt, amit csak akarnak.
 
Őrület.
 
A barna ember
 
Igen, ők az indiaiak, korunk számítógépes hősei. Volt alkalmam kétféle típussal megismerkedni – az ősi ellenségekkel. A tamilok évtizedek óta háborúznak Srí Lankán, ezért menekülnek (általában Vancouver felé), a dél-Indiában élő barnák pedig szinte „alkotmányos jogon” érkezhetnek ide, mert valamikor tagjai voltak a Brit Birodalomnak (ahogy Kanada is). Érdekes egy népcsoport. Az egyik felük rettentően barátságos és figyelmes, dolgos és jövőt építő, miközben találkozni fogsz a mi cigányainkat is meghazudtoló életformákkal is. A munkakerülőkkel, a mindenből viccet gyártókkal, a felelőtlenekkel és folyamatosan lejmolókkal.
Aki valóban azért érkezik Torontóba, hogy jobb élete legyen, általában könnyen tehet is érte. Az indiai számítógépes srácok okosak, türelmesek és egész jól el lehet velük beszélgetni, bár az angol nyelvet érdekesen adják elő. Sokszor nem érted, mit mondanak, de legalább összefüggően beszélnek és segítenek, ha értetlenkedsz.
 
Igaz rájuk, hogy sokszor a kinézetük taszító – de csak nekünk, fehér emberek számára. Ebben a városban megszokott (bár szerintem nem ide való) dolog a szikh barna emberek fején a turbán. A rendőrtől kezdve az orvosokon át a buszsofőrökig minden szikh minden egyes nap turbánt hord, méghozzá különféle rikító színekben, jelezvén, hogy… (valamit jelezvén)
Nem azt mondom, hogy ne hordják a saját környezetükben ezt a dolgot, de (mint azt a következő fejezetben olvashatod) ez itt Kanada, nem „Szikhföld”. Legyek bár rasszistának beállítva, de egy kicsit gondoljunk már bele: a régi magyar betyárok pisztoly és fokos nélkül nem mentek sehová. Ma, ha itt betyárkodni akarok, jogosan használok fegyvereket, csak mert a „vallásom”, szokásaim tárgyai? Dehogyis.
 
A másik fajta barna ember a rengeteg dél-amerikai, akik a maguk erős, nagy közösségeiben pont úgy élnek, mint a kínaiak. Sokan vannak, legtöbben nem is otthonról érkeznek ide, hanem az USÁ-ból, ahol előtte évekig éltek. Hozzák a kis pénzecskéjüket, itt menekültként jegyeztetik be magukat, aztán elkezdenek nagyvilági életet élni. Nekik is megvannak a maguk hangoskodó, más embereket zavaró szokásaik, melyeket többnyire a saját közösségeikben élnek meg – de azért vigyázni kell vele, hogy ne ilyenek legyenek a szomszédaid!
 
Civilizációs problémák
 
Nem az a baj Torontóban (és egész Kanadában)(lassan a világban), hogy a különféle bőrszínű és vallású, szokású, értelmi képességű emberek vándorolnak, keresik a helyüket más földrészeken vagy országokban. Ez természetesen nem probléma. A legnagyobb civilizációs gond itt az, mikor a jöttmentek, akik belépnek az országodba és letelepednek, nem figyelnek oda, hogy itt ők azok, akiknek alkalmazkodniuk kell. Meg kell tanulniuk az adott ország nyelvét, hogy kommunikálni tudjanak (sokan nem teszik meg), meg kell ismerniük a szokásait, hogy azokat magukévá téve egy kicsit beilleszkedjenek (sokan tartózkodnak ettől), tisztelniük kell a befogadó ország akár elfogadhatatlannak vélt másságát, politikai és kulturális irányvonalát (a legtöbb jöttment ezt nem teszi meg).
Torontóban lépten-nyomon tapasztalhatod, hogy a fehér embernek sosincsen igaza. Itt mindig a messziről érkezettnek, a más bőrszínűnek, a másképpen (általában rosszul és a társadalomra veszélyesen) gondolkodóknak van igazuk. Ez egy „természetes” folyamat a világban, melyből sem Kanada, sem ez a város nem maradhatott ki. Sajnos.
 
A megoldás? Természetesen a nemzeti érdekek védelme lenne. Aki a te országodba érkezik, az tartsa meg szokásait, vallását, ünnepeit, ám azt ne vigye ki az utcára, azzal ne kérkedjen és arra hivatkozva ne kapjon előjogokat! Ő érkezett a te szokásaid, vallásod és ünnepeid által létrehozott országodba, neki kell hozzád alkalmazkodnia. Az nem elnyomás, mikor megköveteled, hogy ha itt akarnak veled élni, a te törvényeid szerint, a te iránymutatásod alapján éljenek.
Abban a pillanatban, hogy ezt egy befogadó ország felismeri (elismeri), egy olyan haladás útjára léphet, mellyel évekkel, akár évtizedekkel előzheti meg a többi jöttment bevándorló alatt sínylődő országot.
 
Nem állíthatom (nem szabad), hogy a fentebb vázolt rasszok minden egyes tagja ugyanazt az életvitelt éli. Vannak kivételek. Láttam már normálisan viselkedő, nem kapzsi zsidót a városban és tanulni akaró, jövőért élő barnát, ahogy becsületesnek látszó magyar cigányt is. Vannak olyan kivételek, melyek erősíthetik a szabályt: nem vagyunk egyformák. Azonban a fentebb vázolt kijelentésem akkor is él: ez itt nem a te országod, nem másoké – Kanada a kanadaiaké. Ahhoz, hogy elfogadjanak, hogy rád foghassák, hogy beilleszkedtél, neked kell kanadaivá válnod, neked kell alkalmazkodnod. És ez tényleg igaz a Föld bármely részére.
 
Toronto (Kanada) jelen pillanatban lejtmenetben van, és ezt mind itt élőként, mind átutazóként meg fogod élni, ha körültekintő vagy. Nem tehetsz semmit ellene. Senki sem tehet.
 
 
Ez nem politikai témájú cikk, holott erősen annak tűnhet. Nem viselek el semmiféle rasszista hozzászólást, nem osztom az „idegenek kifelé!” szólamokat, nem kedvelem a táborokról, morcos őrökről és őrkutyákról szóló ostobák szövegeit. Mint azt az elején is említettem, ezzel a cikkel ugyanúgy bemutatom egy szeletét a városnak – ezt tartsd tiszteletben!
Köszönöm.
 
FÉNYKÉPALBUM A MAI POSZTHOZ
 
Bár régebben megfogadtam, hogy pár fotót sosem osztok meg veled, most megszegem ezt a magamnak tett fogadalmat. Íme, amint a magyar cigányok lerohanják a hintákat! Igen, azok ott 90-100 kilós potrohosok meg a kisegítő banda.
 
Közelebbről. Hangja nincs a képnek, azt gondold hozzá!
 
Fekete és fehér. A hattyú és a…
 
Színes bőrű.
 
A hagyomány és a technika érdekes ötvözete.
 
Ezt viszont tiszteltem ebben a srí lankai srácban – ha neki ez a nemzeti viselete, akkor felveszi és megmutatja a többieknek! Egyébként nagyon értelmes, segítőkész ember van a fotón.
 
Közel a legtöbb segítséget azoktól a dél-amerikai menekültektől kapod, akik bár érdekesen élnek itt, olyan mobiltelefonjuk van, amiről te csak álmodozol (akár rögtön kettő, mint a képen), kocsival közlekednek és szinte kéz kézzel szórják a pénzt, mégis emberbarátok és nem játsszák meg magukat.
 
A koreaiak tényleg érdekes népcsoport Torontóban.
 
A legtöbb „szegények” (értsd: négerek és munkát kerülő egyéb népek) által összehordott selejt, amiből sokat láthatsz a bérházak közelében. Érdekes, hogy ugyanez a szeméthegy nem látható más környékeken. Sem a fehérek, sem a sárgák környékén, pedig náluk is mennek tönkre mind bútorok, mind műszaki cikkek.
 
Piknik. Cigányosan – és megint nincs hangja a felvételnek. Ha azt hozzágondolod, máris érted, miért gyűlölnek bennünket Kanadában – nem csak a kanadaiak. A magyaroknak (a cigányoknak) itt „nevük” van.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://toronto.blog.hu/api/trackback/id/tr912757131

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fenyő Ervin - MENEKÜLTEK (1) 2011.03.30. 09:18:45

2006 szeptemberétől 2007 végéig magyar nyelvet tanítottam magyarországi menekülttáborokban: Bicskén, Békéscsabán, Debrecenben. Mindhárom katonai jellegű telep volt. Az egykor szovjet laktanyaként szolgáló debreceni tábor emeletes épületeivel, hatalmas ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bar Kochba 2011.03.21. 10:07:52

Három kérdés még mindig nem tiszta.
1. Ha olyan nagyon rossz ott, miért nem jössz vissza a nem-annyira-multikulti Magyarországra?
2. Ha ilyen tré a helyzet, hogy lehet, hogy a világ legélhetőbb városai listán Torontó még mindig a 4. helyen van? (tudom, volt már jobb is, de Budapesthez képest még ez is szép).
3. A poszt alapján mindegy milyen a bőr színe, úgy tűnik, hogy senki se szeret/akar dolgozni... :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.03.21. 12:52:44

@Bar Kochba: Remek kérdések, és igyekszem megválaszolni őket (bár nem biztos, hogy elégedett leszel).

1.) Annyira azért nem rossz a helyzet - én mindössze bemutattam, mi van idekinn. Ezt vagy elfogadja valaki, vagy menekül. Pont azért írtam erről, hogy ne lepődj meg, mikor leszáll veled a gép és indulsz a városba. Mert arcon fog baszni a felismerés: ez itt nem Budapest, de nem is Amszterdam! Vagy london. Az pedig, hogy egyelőre miért nem megyek vissza Magyarországra, mit keresek itt, mit akarok, hadd legyen a magánügyem és kis titkom! :-)

2.) Toronto azért lehet "élhető város", mert valakik (többnyire okos fehér emberek) megtervezték és működtették - ebből él meg ma is. Azért lehet negyedik helyezett, mert van egy lista, mely szerint pontoznak, és a listán nem szerepelnek a cikkemhez hasonló állsápontok, kérdések. A város két akkora tó között terül el, mint fél Magyarország, északról időnként hideg szél csap be - még jó, hogy tiszta a levegő, frissek a nappalok, nincsen szmog. Remek tömegközlekedése van, melyet a múlt század '50-es évei óta folyamatosan és nagyszerűen fejlesztenek (megint csak okosak). Ez mellett tágas építési kultúra fröccsent ide, melyet ismét az okosak hagytak maguk után.
Bocsáss meg, ha annyira "trének" látszik a helyzet a blogom miatt!

3.) Sajnálom, hogy nem tudok beszámolni serényen iparkodó, becsületes emberekről, akiket megismertem az elmúlt hosszú hónapok alatt! Sajnos egy kezemen meg tudom számolni a megismert rendes srácokat és csajokat, viszont a henyélő, lusta, munka- és iskolakerülő faszjancsik nagyobb számban vannak - feketék, fehérek, srágák és barnák. Ez az igazság.

Az igazat ne csak a valodit 2011.03.21. 20:47:53

Azert oszinte reszvetem mindenkinek akit Torontoba vetett a sors....

quarry 2011.03.22. 08:19:26

Nincs semmi meglepő abban,hogy Torontó(Kanada)is ilyen,hiszen ott is csak a "vakolók" irányítanak...

Parafon 2011.03.22. 20:07:27

Mindig elbizonytalanodok. Menjek, ne menjek? Csömörből gödörbe? Most akkor jó hely ez a Kanada, vagy sem? :)

quarry 2011.03.23. 15:29:41

@Parafon: Hát válaszolni nem könnyű a kérdésedre,tudnék írni pár gondolatot,véleményt..
Én kétszer voltam Kanadában,legutóbb most nyáron a családommal,rokonoknál.Ők született kanadaiak,amerikaiak(nem rossz módban élnek és nyitottak)..
Szerintem rengeteg kérdést kell feltenni magadnak,őszintén megválaszolni majd meghozni a súlyos döntést..

jewel79bp 2011.03.26. 09:33:16

A nagy kérdésem, mint mindig: ez az összes népcsoport menekültként érkezik Kanadába? Mert tényleg nem értem, hogy ha fehér emberként nincs túl sok esélyem menekült státusz nélkül letelepedni Kanadában, akkor a világ összes sarkából érező náció ezt hogy oldja meg? Nem hiszem, hogy egy dél-koreai kérhetne politikai menedékjogot, vagy épp egy argentin vagy brazil... akkor hogy megy ez?

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.03.26. 17:21:10

@jewel79bp: Messzebbről indítunk. Abban az esetben, ha elhagytad az országodat és pár hétig, esetleg hónapig vagy évig egy másik országban élsz (még nem menekültként, csak "úgy" éldegélve), majd ezt követően jössz Kanadába, hogy beadd a menekültkérelmedet, Kanada kiröhög és közli, hogy ha neked jó volt abban a harmadik országban, menj oda vissza és kérj ott kérelmet! Ez teljesen rendben van. Logikus is. Ezzel szemben rengeteg olyan mexikóit és kolumbiait ismertem meg az elmúlt nyáron, akik itt hencegnek a kocsikkal, telefonokkal (csekély, de azért értelmes angoltudásukkal), és mikor felmerül a kérdés, hogy honnan ez a sok pííínz a segély mellett, nemes egyszerűséggel közlik, hogy évekig éltek az USA területén. Aztán jöttek csak ide, és azt hazudták, hogy rögtön otthonról érkeztek. Technikailag kivitelezhetetlen - de aki cigányosan tud sírni, annak mindig nagyobb az esélye. Bármire. És ezek a népek majdhogynem megegyeznek a mi cigányainkkal.

Az egykori Brit Nemzetközösség (ma már csak: Nemzetközösség) országaiból vízum sem kell ahhoz, hogy bejöhess. Ha te egy tanulatlan pakisztáni/indiai/kenyai/jamaicai (és még legalább 49 hasonló államot felsorolhattam volna) állampolgár vagy, fogod az útleveledet, repülőre ülsz és jössz. A határon nem kérdezősködnek, csak bélyegeznek és kész. Jogod van itt (is) élni, ha úgy döntesz. Ebbe senki sem szólhat bele.

A menekültek (akár politikai, akár faji vagy vallási menekültek) érkezhetnek Afrikából, Dél-Amerikából, Ázsiából, de nem jöhetnek Európából, mert a backstab gondolkodásmód azt feltételezi, hogy Európa demokratikus államok szövetsége (Unió), van önálló menekültpolitikája (kizárólag feketék és barnák részére). Ez persze nem fedi a valóságot, de magyarázd már el pölö egy indiai származáú bevándorlási bírónak, aki Észak-Indiában született, hogy mi a baj a magyarországi cigányokkal! Akkora rasszistát, amekkorát rád kiált, még nem hordott a hátán a Föld.

A kínaiak jelentős része Tajvan szigetéről érkezik. Ők már nem menekültek - fel tudnak mutatni 250 ezer dollárt, szépen átadják a kanadai államnak, aki ezt befekteti és használja öt éven át. Cserébe a "kínai" (aki tajvani) az egész családjával együtt itt maradhat, csinálgathatja a kis üzletét, négy év múlva leteheti az állampolgársági eskűt... soroljam? Ugyanígy a dél-koreai vitézek (ők is sokan vannak). Egy demokratikus, fejlett országból érkeznek, rettegnek Észak-Koreától, de nem lehetnek menekültek (nem mindegyik), így a többség leteszi a 250 ezret. Ezt a pénz a kanadai állam 5 év múlva visszaadja neked, hiánytalanul. Addig pedig eldönthetted, hogy akarsz-e maradni vagy sem - állampolgár vagy-e már vagy sem.

Mese következik.
A dél-koreai kislány bejött Kanadába és közölte, hogy menekül. Mi elől menekülsz, ártatlanka, kérdezték a kanadaiak. Képeljétek el, jött a válasz, kértem kölcsönt az államtól, de nem kaptam, mert fiatal vagyok és lófaszt sem tudok felmutatni fedezetnek. Ekkor (mivel nagyon kellett vibrátorra a pénz) felvettem a kapcsolatot az alvilággal és pár uzsorástól (nem cigánytól) kértem kölcsönt. Ez rendben is volt, fizettem is a részleteket vissza, de elszaladt velük a paci, és többet meg többet követeltek. Végül ott tartottunk, hogy már legalább háromszor annyit kértek vissza, mint amennyit adtak, így elmenekültem - hiszen halállal fenyegettek.
Szerinted? Mit lépett erre Kanada? Elhitte ezt a mesét? (Nem mondom meg. Gondold át!)

Többségében olyan emberkék érkeznek ide, akik otthon nem tisztességes úton rengeteg pénzt tudtak összegyűjteni. Akár az említett uzsorások. Nem csak nekünk, magyaroknak sok pénz az a 250 ezer dollár. Ez egy hihetetlen összeg! Elképzelhetetlenül sok - dolgozó ember számára.

A dél-amerikaiak általában mindannyian menekültek - fentebb írtam már, mifélék. Próbálkoznak. Évekig élnek az USÁ-ban, mert azért ott még mindig minden olcsóbb és könnyebb az élet, aztán jönnek ide, mert a politikai rendszer az egykori demokráciából átcsap(ott) diktatúrába, és ez nem jó egy illegálisan ott tartozkodónak.

Nos, így oldják meg ezek az emberek a dolgot. Egyedül tehát az a rengeteg barna és fekete (a négerek) jogosultak szinte alanyi jogon itt élni és rombolni az országot. Miközben az USA már rádöbbent, hogy jobban jár, ha az európai kultúrákból érkező fehér embereknek nagyobb szabadságot és letelepedési, munkavégzési lehetőségeket ad, addig Kanada egyelőre a rosszabbik úton jár - folyamatosan süllyed és süllyed. Nem véletlen alakult ki a kormányválság sem (tegnap megbukott a kanadai kormány), mert ostoba emberek próbálják ezt az egyébként élhető, nagyszerű országot letaszítani a mélybe. Akkora kibaszott liberalizmus van itt Torontóban és környékén, hogy odaát Albertában és Brit Kolumbiában (no meg Saskatchewanban és Manitobában) a fejüket fogja a sok konzervatív. Azok az emberek, akik tudják, mi a megoldása pölö annak, hogy megállítsák a rengeteg jöttment beáramlását (közöttük a magyarországi cigányokét), hogyan emeljék elképesztő magasságokba ezt a rengeteg természeti kinccsel és olajjal megáldott országot, megpróbálnak most a tűz közelébe kerülni - és ez mindenkinek jobb lesz. Persze, nem érdekem a "kanadai politika". Még nem az én dolgom. De tény, hogy Kanada, amennyiben végre letér erről az útról, melyet anno még az USA kezdett diktálni számára, a világ egyik legnagyobb gazdasági hatalma tudna lenni - ez mellett (mert ez elengedhetetlen) katonai tényezője is.

Remélem, bőséges volt a válaszom, és nem hagytam ki semmit!

jewel79bp 2011.03.26. 18:38:44

@Tom Bobb: eszméletlen amit írsz, de elhiszem.... sajnos. De hogy miért ez a kanadai politika, arról viszont fogalmam sincs, hiszen mi ebben nekik a jó, miért ez az érdekük? Rájöhettek volna már, hogy ez nem vezet így sehová...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.03.26. 19:37:14

@jewel79bp: Nem áll szándékomban beállni a sorba, ahol érdekes emberek sikoltozzák rejtélyesnek látszó összeesküvés elméleteiket a világról, és ami mögötte van. Tény, hogy valami olyan történik Kanadában, ami miatt az ország nem képes az őt megillető helyre beállni - pedig gazdaságilag rettenetes erő lakozik benne, szerintem többszöröse az USA vagy akár Kína gazdasági erejének. És ezt komolyan mondom. Akkora feltáratlan lelőhelyek, ásványkincsek vannak ebben az országban, amekkorával szinte csak Oroszország rendelkezik.

Beszéltem néhány emberrel, akik itt éltek már 1980 (pontosabban 1978) előtt. Akkoriban kezdte el a kormány ezt a mai napig működő politikáját, hogy mindenféle jöttment bejöhetett és letelepedhetett. Sajnos, Kanada nem azt nézi, miféle végzettséged van, hogyan tudnál segítségére lenni az ország gazdaságának (miközben persze azt hazudják, hogy pont ezért, ennek hiánya miatt nem engednek be téged, a fehér embert), így aztán elkezdődött ez a mai napig tartó ocsmány leépülés. Ezekről a dolgokról vagy finoman, vagy éppen rendesen odamondogatva írtam is a blogon - sokszor meg is kaptam, milyen geci vagyok, mert a "befogadókat" ócsárolom. Pedig ez nem erről szól. Én a gondolkodás, a jövőbe látás hiányát "ócsárolom"...

Természetesen nem kell nekem mindent elhinni, hiszen nem évek óta lakom itt, nincsenek hosszútávú tapasztalataim, de szerencsére én egy olyan ember vagyok (ezt sokan utálják bennem, mert bennük nincsen meg), aki képes nézni és látni is egyszerre, gondolkodni, más véleményét megfontolni és átértelmezni (ha szükséges), aki le meri és tudja írni azt, ami a körülötte forgó kibaszott világban zajlik. Igen, legjobban erre vagyok büszke, a tehetségemre, hogy írok és jól írok - sokat csiszolgattam, sokat dolgoztam azon, hogy te most a lehető legprofibb kivitelezést kapd minden bejegyzésben (minden regényemben). Ettől függetlenül: ne higgy mindent el, amit mondok! Nézz utána más fórumon is, hogy mi lehet az igazság - hátha tévedek!

Előfordulhat.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.03.29. 00:13:31

A kanadai államigazgatásban a fehér bőrű alkalmazottak számaránya 92 százalék körül van, mert az ügyfelek még mindig szívesebben mennek oda olyan dolgozóhoz (postai és banki ügyintéző, rendőrtiszt, orvos+nővérke), aki külső jegyei alapján kaukázusi származású - vagy annak néz ki. Ez egyfajta érdekes rasszizmus a latinók, négerek, ázsaiak részéről, mely ellen mi fehérek nem ágálunk és nem emeljük fel szavunkat. Elfogadjuk - hiszen ez is része a "civilizáció" elnevezésű játéknak. Ha nem vagy fehér bőrű, még a többi rassz is megkülönböztet, ellök magától, hiszen tudja, hogy nem nagyon használod a fejedet.

Aki most eszik (vagy tervezi esetleg) ne olvasson tovább!

Ül mellettem a Haitiról "menekült" gazdasági menekült nő, aki (mert beszélgettem vele és megtudtam) semmilyen végzettséggel nem rendelkezik, ráadásul éppen nyugdíj előtt áll. Természetesen megkapta a letelepedési engedélyt, hiszen nincs hová mennie szegénynek, összedőlt a háza. Ez rendben is van. Szóval ül mellettem az órán, a tanár mondja fel az anyagot, mindenki sebesen jegyzetel...
Aztán.
A nő hirtelen feltúrházik valamit. Hosszan, hangosan és teljesen egyértelműn, már-már természetesen. Akkora hangja volt, hogy három tehén is felkapta a fejét odaát 7200 kilométerrel távolabb, a Hortobágyon. Aztán, mint aki jól végezte dolgát, nyelt egy nagyot. Nincs tovább a sztori. Megismételte következő és következő héten is. A hozzá hasonló nagyon fekete bőrűek általában hasonló hangokat hallatnak metrón, utcán, moziban. Bárhol.

Ilyen emberek jönnek be ebbe az országba - gondolom, előrébb vinni a gazdaságot, építeni és hirdetni a civilizáció előnyeit. Hogyne.

(Most megint rasszista voltam, mi?)

azIstenostora 2011.04.21. 13:14:20

@Tom Bobb: Mikor voltál utoljára bankban,vagy hivatalos helyen?92% fehér?Na neee!Nem fordítva akartad írni?Igaz,vannak 100%-os fehér helyek.Mint az építkezés,útépítés pl.
A 60+ a várost terrorizáló bandákban sincs fehér.(Fóként fekete,kínai és délamerikai bandák.)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.04.21. 17:22:59

@azIstenostora: Ne az én bankba járó rendszerességem legyen a fő téma! :-) A pultoknál található fekete és barna, illetve időnként (helytől függően) sárga emberek látványa ne zavarjon meg - mondatomat egy komoly állami felmérésre alapoztam, melyről magad is olvashattál volna, amennyiben forgatod azokat az újságokat, amiket Cica. Szánom-bánom, de értesüléseim java részét még mindig feleségem szolgáltatja, hiszen bármennyire is igyekszem, csak a főbb cikkek érdekelnek az újságokban...

Egyetértek a banda-elméleteddel, mert magam is így értesültem - miközben azért súgjuk meg az olvasóknak, hogy nem a fehér ember szarta a spanyolviaszt, közöttünk is vannak elvetemült, kegyetlen, borzasztó alakok! Egyébként még nem találkoztam bandákkal, de láttam már "bandázó" négereket, akik (bár nem vagyok kistermetű és gyenge) engem is arra késztettek, hogy ne vegyem fel a szemkontaktust... Ez nem Magyarország, ahol legális fegyvereket hordhatsz a zsebedben vagy oldaladon. Itt nem fenyegetőznek, hanem megesznek reggelire/ebédre. Aztán ülnek egy életen keresztül, és feltételesen szabadlábra kerülnek 25 év múlva.

Johnny Tinenbalm 2011.05.23. 18:13:37

Lehet egy (komoly) kérdésem? Ti milyen, angol nyelvű országot ill. annak országrészét ajánlanátok kivándorlás céljából, ahol a multikulti értelmes korlátok között üzemel?

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.23. 21:00:12

@Johnny Tinenbalm: Bár nem az én dolgom a válaszadás (mivel nem vagyok "ti"), de engedd meg, hogy feleljek! Új-Zéland (bár hallom, hogy ott is egyre nagyobb a jöttmentek aránya), vagy esetleg Ausztrália nyugati partja (Perth) - esetleg Kanada északibb részei, vagy a prérik. A multikulti túlnő a fehér embereken, a tudáson és törvényeken, pár év vagy évtized múlva "robbanni" fog.

Johnny Tinenbalm 2011.05.23. 23:32:19

@Tom Bobb: ó, mindenkinek köszönöm a tippeket, a "ti" az egész világnak szólt :) hasonlóan borúlátó vagyok egyébként a kérdésben, ezért érdekel, hol van még olyan hely a világon, ahol a bevándorlókat megszűrik, és nem engedik h elkanászodjanak. talán ezeken a helyeken szigetszerűen még fennmarad a civilizáció a mai formájában (pár évvel-évtizeddel hosszabb ideig).

azIstenostora 2011.05.24. 04:18:35

@Tom Bobb: Nem egészen így működnek a dolgok.
A "nem multikultis" helyeken kiutálják az idegent.Attól függetlenül,hogy fehér és európai.A nagyvárosokban pl. nem azért élnek emberek,mert szeretik a káoszt (és sok hely már lassan lakhatatlanná lesz)hanem a munkalehetőség miatt.Pl. mi a francot csinálnál a prériken?A "multikulti" egy borzalommá nőtte ki magát.Csak nézz be egy állami hivatalba,hogy kik ülnek ott.(És nem a hozzáértésük miatt.)Ha fehér európai vagy,és "csak" beutazol Kanadába,akkor kb. 0.001%-os esélyed van,hogy nem rúgnak ki,míg egy "másfajtának" kb.98%-os az esélye,hogy maradhat.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.24. 12:32:27

@azIstenostora: Azért, mert fehér ember vagyok, kicsit másként kezelnek - azt gondolják, tősgyökeres kanadai vagyok, ezért másként állnak hozzám, mint pölö a cigányhoz (ez tény). Azzal is tisztában vagyok, hogy bőröm színe "nem védene meg" egy-egy albertai kisvárosban, ahová még nem ment a multikulti, ahol még nem láttak más bőrszínt. Ez is tény.

Ugyanazokat a szinte már elfogadott közhelyeket hangoztatod, amiket jómagam is. Miközben engem többször is faggattak a beutazásom alkalmával, addig sárgák, feketék és barnák masíroztak el mellettem a legnagyobb nyugalommal. Őket nem kérdezték meg, miért akarnak beutazni az országba.

Más.
Beáll a busz a mélygarázsban lévő átszállóközpontba, ajtók ki, utasok ki, aztán új utasok be, és a sofőr máris csukná az ajtót, hiszen seggében a következő busz - kell a hely. Épp csak be tudtam ólálkodni, máris csukódtak az ajtók. És mit hallok? A nagyseggű néger nő négy üléssel a sofőr mögött ül és kiabál.
A sztori szerint neki nem tetszett, hogy a pali szólt, hogy igyekezzenek a felszállók, mert csukja az ajtókat és indul. Ott sértegette a srácot, köpködött, mintha még mindig a fán élne - miközben védekezésképpen többször elhangzott, hogy csak azért merte ezt a sofőr megtenni (hogy rendben levezeti a buszt), merthogy ő (a csaj) fekete. Legalább négyszer hallottam, hogy a sofőr rasszista, meg hogy direkt kibabrál szegény feketékkel (szögezzük le ismét: én voltam az utolsó "felugró" a buszra, a csaj már rég letette hájas seggét).

Ez a multikulti.
Mikor csak és kizárólag fekete (néger) emberek a pénztároknál a boltokban folyamatosan kiabálnak a pénztárossal, mert ők kértek szatyrot és mi az, hogy 10 cent? Az ilyenek nem zavartatják magukat: elbeszélgetnek a másik sorban lévő haverjukkal, miközben eszük ágában sincsen pakolni és elmenni a francba, hogy a mögöttük lévő ember cucca is odaférjen, haladjon a sor. Ha meg bandában vannak - na, arról ne is beszéljünk! Mint akik most jöttek egy lakatlan szigetről, életükben nem láttak még pénztárt, csomagolt élelmiszert, pénzt, más embereket, gépeket... Hagyjuk!

Ráadásul (ha már itt tartunk) a multikulti legújabb eredménye, hogy már feketéknek sem lehet hívni a négereket, mert a kanadai rendőrségnek ki lett adva, hogy ha hivatkozni kell rájuk, akkor "olyan, mint a fekete", vagy "majdnem fekete" megnevezéssel kell őket hívniuk. És ez még semmi! Lesz még olyan is a világ, mikor csak és kizáólag a fehér bőrű embereket lehet megkülönböztető (fehér) névvel hívni, a világ összes többi embere "ember" néven lesz jegyezve...

Haladunk.

azIstenostora 2011.05.24. 20:40:50

@Tom Bobb: Te még meg sem születtél,amikor minket minden nap le "D.P"-ztek.(D.P.=displaced person)Egy olasz (wop)mellé nem ült egy anglosaxon a földalattin.

azIstenostora 2011.05.24. 20:43:35

@Tom Bobb:
MARHASÁG!
Nekem Omeemee-ben volt trailerem,és kiutáltak,mert magyarul beszéltünk.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.25. 03:12:54

@azIstenostora: Szeretem, mikor fiatalnak és ezáltal kissé hóbortósnak szeretnének láttatni - elárulom, hogy akkor én már éltem, Nagyapó! :-)

Egyébként mindenki másként éli meg a dolgot, és én sem állítom, hogy amit te mondasz, az marhaság lenne. A magyar munkaerőt itt Torontóban nagyon megbecsülik - azok, akik valóban dolgoznak, nem csak hülyékednek "munka" címszó alatt... A magyarok nagyon tudnak dolgozni, akarnak is előrébb lépni, legalábbis ezt állítják az itteniek, akikkel eddig munkaügyben beszéltem. Úgyhogy nem kérdem meg, miétr utáltak ki a magyar beszéded miatt... :-)

A földalatti kérdése pedig legyen magánügy. Mellém sem szeretnek ülni. Néha tükörbe nézek: én sem szívesen ülnék a nagydarab, kopasz fehér állat mellé, aki ráadásul csúnyán néz. Ez van.
süti beállítások módosítása