HTML

Friss topikok

  • Tom Bobb: @Itteé: Kaptál egy magánlevelet tőlem. Abban ott a válaszom. (2015.05.08. 20:27) TORONTO – AZ „UTOLSÓ” POSZT
  • Itteé: Kedves Tom Bobb! Beleolvastam egy másik blogodba ahol,elég durva szavak hangzanak el: Feleséged, í... (2015.05.08. 02:55) TURISTAKÉNT TORONTÓBAN
  • Hajni Hajnalka: :-) (2014.09.27. 05:24) MAGYAROK TORONTÓBAN
  • Tom Bobb: @blash: Odakinn mindent kiraknak, amire nincsen szükségük, az viszi el, aki akarja. Ingyen van. Ez... (2014.07.19. 23:14) KERTES HÁZAK TORONTÓBAN
  • Tündér_Lala: Én jártam ott. Rettentően idegen más világ. Gazdag, imádják a csillogást villogást, de valahogyan... (2012.07.13. 20:03) TORONTO – AZ ELSŐ BENYOMÁSOK

Címkék

LÁTOGATÓK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Toronto

Tom Bobb bejegyzése 2010. október 30. 12 komment

KERTES HÁZAK TORONTÓBAN

Címkék: város

Definíció
 
Pár bejegyzéssel ezelőtt meséltem kicsit a tehetősebbekről, akik itt élnek Torontóban, de nem hivalkodnak, csak ledobálják szebbnél szebb házaikat egy-egy csöndes környék csendes kis utcájába, és nap mint nap teszik a dolgukat. Ezek az emberek (családok) számunkra csodálatos, elképzelhetetlenül nagy, drága házakban/palotákban élnek. Nem szükséges irigykedni rájuk – és azt is meg fogom mondani, miért.
Mellettük ott vannak a kanadai „átlagemberek”, akik reggel ugyanúgy dolgozni járnak, mint te, és este fáradtan érkeznek haza (pont, mint te), és hétvégén molyolnak a kertben, füvet és sövényt vágnak, gereblyéznek, ültetnek és csinosítanak. Ez így helyes. Ha valaki szeret molyolni, tegye azt!
Ezek az emberek (mint nagyon sok ember Torontóban) kertes házakban laknak.
 
A kertes ház definíciója rém egyszerű. Vidéken ez a fajta építési stílus szinte természetes (főként kisebb településeken), így elmondhatjuk, hogy a kifejezés csak akkor érdekes, ha nagyvárosi környezetről beszélünk. Kertes ház egy városban, egy nagyvárosban, egy világvárosban olyan dolog, melyet igenis nagyon meg kell becsülni. Hiszen sok embernek rögtön a zsúfoltság, a toronyházak, bérlakások, a „fénytelen élet” jut eszébe, ha valaki megemlíti, hogy valami nagyobb városban lakik.
A torontói kertes ház definíciója: olyan, általában több szintes (eltolva akár négy szintes) épület, melyhez többségében zárható, fedett garázs is tartozik, és hatalmas, sokszor csak füvesített, de általában virágokkal, fákkal és bokrokkal díszített előkert. A torontói kertes házak körül nagyon ritka a kerítés, sokszor csak jelképes a hátsó és oldalsó szomszédok között. Az itteni kertes ház körül nem ugrál kutya, nem piszkítja az udvart, és a fű mindig zöld, mindig gondozott – mint ahogy a GOOGLE Street View szolgáltatásán is láthatod.
Innen indítunk.
 
Szögletes pók
 
Szeretjük ráfogni, hogy az amerikai kontinensen minden könnyebb, egyszerűbb, mert az első telepeseknek volt bőven tapasztalatuk az európai dolgokat illetően – tudták, hogyan kell és lehet városokat, vasutat, utakat építeni, vagy éppen meglepően jó tapasztalatokat hoztak magukkal a nagybani mezőgazdaságról (melyet ezeken a végeláthatatlan földeken nyugodtan kipróbálhattak). Éppen ezért csak serényen bólogatunk, mikor látjuk a filmekben a négyszögletes, egymásra merőleges amerikai utcákat. Ez egyrészt elképesztően „tervezett” dolog, másrészt rettentően hasznos.
Toronto pontosan olyan, amilyennek egy igazi amerikai nagyvárosnak lennie kell. Találsz itt is bőven „kacsázgató”, kanyargó utcákat, de a főbb útvonalak egymást keresztezik, és ritkán térnek el az egyenestől. Ezt a várost is vonalzókkal tervezték, és szinte csak egyeneseket húztak azon a fránya térképen.
Hogy miért jó ez?
Példának okáért a TTC (két bejegyzést találhatsz a vállalatról itt és itt) nagyon kényelmesen oldja meg az utaztatást, mert a buszoknak még kanyarogniuk sem kell, csak mennek előre, mint a bolond, és a „váltásbusz” minden nagyobb kereszteződésben ott van – merőlegesen van a vonala a másikhoz képest. Egyszerű. Ha át akarsz szállni, nem kell sokat keresgélned: leszállsz a sarki megállóban, és átsétálsz a másik sarokra, ahol utazhatsz tovább. Ennyi.
 
A szögletes pókhálóra hasonlító város egyik legnagyobb előnye tehát pontosan ez, hogy képes a tömegközlekedés szinte minden apró utcáig eljutni – nem esik nehezére. És éppen ezért remek érzés, hogy egy nagyvárosban élhetsz, miközben csak valahol a külvárosban laksz, kertes házad meglepően nyugodt környéken fekszik, hogy néha azt gondolhatod, valahol a prérin vagy, de ha úgy gondolod, két-három perc alatt találsz egy buszt, ami maximum fél óra alatt a nyüzsgő belváros kellős közepén rak ki.
Csodálatos dolog.
 
Az elérhető álom
 
Igen, létezik a kanadai álom és létezik egy elérhető álom ebben a városban (és országban). Abban az esetben, ha az ember nem valami utolsó szarkeverő munkakerülő kiscsibész, hanem olyan, aki szeret becsületesen, jól, kiemelkedően dolgozni (pont úgy, ahogy Magyarországon megszokta), akkor sokra viheti. És most nem megyünk bele mindenféle okosságba – maradunk a kertes házak témájánál!
Természetes, hogy itt is meg kell dolgoznod a pénzedért. Ige,n több kerítésbe is sikeresen bele kellett harapnom, hogy rájöjjek: nincsenek kolbászból (egyébként nem szeretem a kolbászt). De ez még semmi! Rá kellett döbbennem, hogy a házaknak alapot ásnak, és azt betonozzák (ez nagy szó, mert Kanadában, és úgy általában véve Amerikában nem szeretnek betonozni, téglázni, és a vakolásról elvétve hallottak csak), vagyis be kell vallanom, hogy egyetlen egy épületet sem láttam, ami kacsalábon állt volna.
Tehát a mendemondák igaznak bizonyultak: itt sincsen kolbászból a kerítés, és nincs kacsalábon forgó, rögtön megvehető, olcsó házikó!
 
Legalább ezen is túl vagyunk.
 
Természetes, hogy mindenki a saját pénzköltése, életvitele alapján képes spórolni. De a kanadai embereket külön látnod kéne – nem azt mondom, hogy állatfajta, de érdekes lények, annyi szent! Még egy ilyen költekező „nemzetet” még nem láttál (és bocsásd meg, amiért a rengeteg jöttment miatt nem nézem a kanadaiakat egységes nemzetnek – ilyen, hogy kanadai nemzet, szerintem nem létezik)!
A kanadai embereknek megvan a lehetőségük, hogy családban élve, családi kasszában nézve a jövőbe pár év alatt összespórolhassanak maguknak egy saját lakást. Nem, most nem egy szobáról meg egy kis konyháról beszélünk, ahol le sem tudsz ülni, mert asztal nem fér bele! Nem. Képzelj el egy nem óriási, de kényelmes, nappalis, két hálószobás lakást, a hozzá tartozó garázshellyel és ingyenes medencével (nyáron), edzőteremmel, kis játszótérrel! Pár év alatt össze lehet hozni a rávalót. (Ja, itt is dolgozni kell érte – és nagyon sokan nem szeretnek dolgozni!)
 
Az elérhető álom maradjon inkább a saját telekkel rendelkező kertes ház.
Nem fogok számokkal vagdalózni, mert nem a saját pénztárcámhoz mérem (egyelőre) a dolgot, de tényként kezelhetjük, hogy Torontóban (ha ügyes vagy) szerezhetsz kertes házat akár 200 ezer dollárért is. Nem azt mondom, hogy mindenhol van ilyen – és azt sem állítom, hogy rögtön beköltözhető.
Érdekes, hogy az itteni mentalitás abban fárad ki, hogy mindent megfizetnek (ha tudnak), vagyis az emberek még a fűnyírásért is képesek valakinek pénzt adni! Ugyanígy pénzbe kerül az is, ha át akarsz rakni falakat a házadban, ha új tetőt akarsz, mert a régit kikezdte a nap, az időjárás – és azt mondom, így, barátom, semmire sem viszed! Leesik a karikagyűrű?
Sok embernek leesik.
Az elérhető álomért meg kell dolgozni.
Ez főként rád vonatkozik, aki most azon morfondírozol, hogy miként szabadulj abból a furcsa közegből, ahová évekkel ezelőtt kerültél. Itt élsz Kanadában Torontóban, van munkád és mégsem vitted semmire?
Ott valami baj van…
 
A kertes házak - árakban
 
Rengeteg munka van egy olcsó házon. De ez így van mindenhol a világon. Az átlagos házárak itt Torontóban 300-350-500 ezer dollár körül mozognak – ezért általában 10-20 éves, jó állapotú házat kapsz füves kerttel, néhány fával és „mindent látunk” szomszédokkal. Minél magasabb az ár, annál jobb a környék. Nem titok: 300-350 ezerért a zsidók, az arabok, az indiaiak környékén tudsz „letelepedni”, 400 ezerért már pár utcával ezen „gettók” mellett élhetsz, ahol kicsivel több a normális fehér ember, és 500 ezerért pedig már még kijjebb lakhatsz, ahol madarak, nyulak és mókusok, csendesebb és figyelmesebb szomszédok vannak.
Ezekért a pénzekért már olyan állapotban van a ház, hogy rögtön költözhetsz (hacsak nem akarsz előtte saját színre festetni/festeni).
 
Dobálhatnám a „tutit”, hogy egy 350-400 ezres kertes házat kényelmes spórolással két ember sacc 10 év alatt előteremt, de nincs rá jogom, hogy más pénztárcájában „nyúlkáljak”, és még nem tettem le semmit sem az asztalra – csak számolni tudok. (Az nagyon megy.) Azonban legyünk merészek, és dobjunk még a számításomra 5 évet – hol tudsz Magyarországon igen kényelmes életvitel mellett 15 év alatt egy tökéletesen felépített kertes házat vásárolni, aminek minden egyes helyisége használható (értem itt: sokan szobáról szobára haladva „építkeznek” otthon, és rámegy az egész életük, mire befejezik a házat), aminek több fürdőszobája, mellékhelysége és konyhába is van?
Nem kérek választ.
 
A kertes házak - "külcsínben"
 
Végezetül mesélek a házak (átlagos) kinézetéről.
Általában egy kis előtérbe lépsz, onnan hatalmas nappali nyílik, ami egybe van nyitva a konyhával és a lépcsőkkel. A lépcsőkön a fenti szobákba mehetsz (ezek hálószobák és ketten vannak), és persze a mosdóba. Az első szint tehát a nappali, az eltolt második pedig a hálószobák.
Ezt követően jön a hálószobák alatti „harmadik szint”, ahol újabb hálók vannak – és újabb mosdó, vécé, fürdő (nevezd, ahogy akarod). Innen tudsz legyalogolni egy kisebb lépcsőn a basement-be, az alagsorba, ahol megint találsz egy nappalit és egy konyhát (akár egybenyitva, akár elválasztva (ez most mindegy).
Nem én találtam ki, hogy ezzel a „szinteltolással” az ilyen kertes házakat négyszintesnek merik hirdetni – mikor tudjuk, hogy csak kettő. De ez is Amerika (Kanada), nem igaz?
 
A bejárati ajtó mellett sokszor ott a zárt garázs, vagy éppen egy nyitott, de tetővel fedett. És ez még semmi! Azért, hogy később jól járj, és kiadhasd az alagsort, az ottani szobákat bérlőknek, a főbejáraton kívül van egy hátsó bejárat is, szinte mindegyik háznál.
Mint a lenti fotókon is láthatod, a házak külalakja sokszor eltér egymástól, de persze vannak itt Torontóban bőségesen olyan utcák, környékek, ahol egy kaptafára épültek a házak. Lényeges különbség sokszor csak a kert állapotában található – több fa, virág, bokor, egyéni lépcsők, vagy éppen korlátok.
Érdekesség még, hogy Torontóban a kertes házak garázsait sokszor tároló helységnek használják az emberek, így a kocsik nem férnek be. Ezért kinn állnak a kocsival (micsoda logika), és ha be-bekukkantasz egy ilyen „tárolós garázsba”, dobsz egy hátast. Azt a rendetlenséget! Mikor ilyen garázsokat látok, mindig eszembe jut, hogy ezek a népek itt élik a kanadai álmukat – csak éppen senki sem mondta még nekik, hogy nem így kéne.
 
Végezetül.
A városmag tehát pontosan olyan, mint régebben leírtam, és be kell látnunk, hogy Toronto azért tudott sokáig a világ legélhetőbb városa lenni, mert valóban olyan érzés, mintha vidéken laknál – kertes házak ezrei és tízezrei állnak egymás mellett a négyszögletes tervezésű utcákon, sehol a zaj, a forgalom, a rendetlenség, a baj és egyebek. Csak a nyugalom. Hihetetlen, de már maga az a rettegés is megalapozatlan, hogy egy ilyen nagyvárosban lehetetlen élni, mert meg kell próbálni, ki kell próbálni, mielőtt az ember megalapozatlan véleményt mondana.
Olyan ez, mint valami Budapest környéki kisváros. Nem, nem olyan, mint Csepel vagy Budafok (tudom, miről beszélek)(köszönőviszonyban sincsenek), hiszen a már említett telepesek olyan jól megszerkesztett vonal mellé rakták le a kertes házakat, melyet Európában nagyon kevés helyen látni.
 
És egy jó tanács (útravalóul): ha Torontóba érkezel, te vagy a messziről jött ember. Ez nem azt jelenti, hogy neked kell nagyobbat hazudoznod – hagyd, hogy beszéljenek az itteni emberek, és „higgy el mindent” nekik, mert attól ők okosabbnak, gazdagabbnak, termékenyebbnek és persze sokkal, de sokkal amerikaiabbnak érzik magukat!
Ámen.
 
 
FÉNYKÉPALBUM A MAI POSZTHOZ
 
Naplemente utáni utcakép.
 
Ez egy elérhető családi ház, melyet gondosan drágábbnak látszónak építettek.
 
Érdekes, szögletes és ronda.
 
Van társa is – ez még rondább. Ha lenne arcom, bekéredzkednék szörnyülködni.
 
Átlagos családi házak valahol North York környékén.
 
A tipikus (ronda) kockaház, mely belülről egy hihetetlen jó elrendezéssel bíró épület.
 
Csak mert tetszett a hangulata.
 
Így állnak egymás mellett a kertes házak, és ekkora az előkert.
 
A csodálatosan megnyírt fák miatt került ide.
 
Szép.
 
Hétköznap délelőtti utcakép egy nem túl elegáns környéken (kattints).

A bejegyzés trackback címe:

https://toronto.blog.hu/api/trackback/id/tr322409149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jani74 2010.10.30. 22:21:25

Toronto környékén, szintén a kertes övezetekben, érdemes megemlíteni, hogy a járdák igencsak dísznek vannak, mert gyalogos csak elvétve fordul elő rajta, ha kimész a rokontól sétálni, nagyon egyedül érezheted magad. Esetleg kora reggel, és este láthatsz kocogó embereket. Napközben meg a mókusokat, nyulakat, sirályokat, elvétve mosómedvét.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2010.10.30. 23:07:06

@jani74: Igen, a járdák nagyon üresek Torontóban, éppen ezért remek dolog rajtuk kerékpározni, mert kutyát sem zavarod. Ha meg véletlenül látsz egy-egy embert, kényelmesen kikerülöd a járdák menti füvön.
Lehet, ez a titka annak, hogy miért "tojnak bele" a járdák javításába, illetve abba, hogy milyen minőségben készülnek el?

Parafon 2010.10.31. 11:29:33

@Tom Bobb: ...viszont nem magyarázza azt, hogy "eddig" miért csinálták meg őket mégis normálisan.:)

quarry 2010.10.31. 12:12:43

Mikor Hamiltonban voltunk feltűnt,hogy mindenki autóval megy mindenhova,olcsó az üzemanyag kb.fele volt az itthoninak,nagy meleget nem bírják,lusták is szerintem,klímáznak mindenhol ezerrel,párommal mi sok helyen fáztunk emiatt,mikor busszal utaztunk valahová a rokonok csak néztek,hogy képesek vagyunk ilyesmire,nagyokat sétáltunk ott is,a házakból csodálkozva köszöntek ránk "kik lehetnek ezek"

jewel79bp 2010.11.01. 14:07:44

Egyszer írtál egy bejegyzést arról, hogy akkor mégis hol vannak az emberek ?:) Mert az utcán nincsenek, a belvárosban nincsenek, legalábbis az eddigi fotóid alapján - akkor mit csinálnak? Mindenki bent van a házban? Pl. Párizzsal vagy Londonnal összehasonlítva, de akárcsak egy magyar nagyvárossal is, feltűnt, hogy kevés az ember, autó, biciklista, előkertben kertészkedő, boltba kimenő-bejövő vásárló a képeiden. Vagy ez csak véletlen? Köszi előre is!
A házak meg tényleg érdekesek és szépek, csak olyan... "sterilnek" tűnik nekem, nem?

jewel79bp 2010.11.01. 14:13:07

@jewel79bp: na szóval nem írtál, hanem írnál :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.19. 00:37:53

Sorry, az nem igaz, hogy egyre kijjebb kell menj, hogy dragabb es etnikailag bennszulott kanadaibb es homogenebb kornyeken lakjal... En Forrest Hill-ben huztam le harom evet. Delre az Eglintontol, nyugatra az Avenue Rd.-tol. Uptown! Nincsenek szinesek, csak gazdag kanadaiak. (a nem ortodox, nem friss bevandorlo zsidok is ennek szamitanak)

Kulvaros? Ne viccelj.. Mehetnek az indiaiak Bramptomba, meg a csoro olaszok North Yorkba. A peremkornyeken, meg ilyen szomszed varoskakban is mint Richmond Hill, Scarborough, Missisuaga (damn spelling) csak atlagos, tobbnyire szines bevandorlok elnek.

torontoi 2011.02.09. 20:44:55

@Chaoyang:

Igy van, nem tudom Tom Bobb milyen kornyekeken jar, ugy latom obszedalva van a kinai negyeddel. Torontonak igenis rengeteg feher zonaja van es nincs mindenhol tele "sargakkal vagy feketekkel".

Teged meg azert javitanalak ki mert, elsosorban, Scarborough es Mississauga, mint olyan, mar nem letezik, Toronto reszeve valtak, masodsorban meg az sem igaz, hogy Richmond Hill-ben tobbnyire szines bevandorlok elnek. En ott elek es egyike a legkellemesebb kertvarosoknak.

Sosem voltam meg a kinai negyedben vagy a Kensington Market-ben es nem is nagyon erdekel mert nagyon "cheap" kornyekek. Voltam a San Francisco-i kinai negyedben es ossze sem hasonlithato a torontoival.

Mindent egybeveve, ez a blog csak egy ember szemlelete Torontorol. Ezzel nincs is semmi gond, mindenki a sajat benyomasai es tapasztalatai alapjan iteli meg a kornyezetet. Azonban az eddigiekben az en benyomasaim es tapasztalataim Torontorol es kornyekerol elteroek.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.02.09. 23:44:36

@Chaoyang: @torontoi: Azt szeretem az ilyen "vitákban", beszélgetésekben, hogy többnyire olyan emberek oktatnak/javítanak ki, akik úgymond "őslakosok", vagy legalábbis nagyon hosszú ideje a jelzett helyen laknak - csak éppen városismeretük kihal abban, hogy tudják, hogyan nevezik a mellettük lévő utcát, de a közelben lévő park nevére már nem emlékeznek, és vadul tájékozódnak az újságokból, illetve a "megbízható forrásokból" (nyugdíjas-, kártya- és bevándorlóklub), de ha arról esik szó, hogy vajon jártak-e a város más részein, ismerkedtek-e az ott lakókkal, nézegettek-e környékeket, kerületeket, tömböket, akkor közlik, hogy ez őket nem érdekli, és különben is: hogy jövök én ahhoz, hogy mindent jobban tudjak, mikor még alig másfél éve vagyok csak itt?

Tényként kell kezelni, hogy a blog a saját szemléletem erről a városról. Azt is tényként kell viszont elfogadnotok, hogy kétszer is meggondolom, mit írok, és ha valami nem biztos, többnyire utánanézek, várok vele még pár hetet - nem "fosom" feleslegesen a szót. Az olyan ember, aki életében nem járt még a "kínai negyedben", a Kensingtonon, nehezen hihető, hogy ismeri a várost.
Csak kerékpárral 1200-1300 kilométert mentem Toronto utcáin. Minden egyes hétvégémet azzal töltöttem, hogy más és más negyedekbe, kerületekbe, környékekre látogattam, és ez mellett könnyű dolgom volt az egyéb szemléletekkel is, miközben szobát kerestem a párommal, ahol meghúzhatjuk magunkat.
Lehet szapulni a véleményemet, csak nem szabad elfelejteni, hogy én, ellentétben veletek, folyamatosan járom és felfedezem jelenlegi lakhelyemet. Torontót.
(Mississauga nem Toronto része.)(North York nincs tele olaszokkal.)(Richmond Hill-ben valóban sok a színes bevándorló - sárga, barna, fekete, fehér. Ezek színek.)

Köszönöm.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.10. 06:13:55

@torontoi: A GTA reszei. Tamás is ezt mondja. Korabban önnálló városok voltak ma már lassan belenőnek Torontóba. A kínai negyed valóban nem nagy szám, de van pár klub arrafelé meg jó kajáldák. Meg a legjobb Hot dog vendor haha. Ugyanez a Kensingtonon (régi magyar negyed~) megj. a legjobb magyar étterem (a thai-magyar) is a Kensingtonon van. Ja és ha Richmond Hillben élsz akkor ugorj mér be a környéken lakó zsidó real estate ügynők nőhöz és verd ki belőle a 3000 dolláromat haha, mert nincs kedvem csak miatta venni egy repjegyet :DD
@Tom Bobb: Miért érzem kicsit frusztráltnak az utóbbi hozzászólásodat?:D Nem mondta senki, hogy évtizedeket kell ott eltőlteni, hogy bejárd a várost és írj róla. Mások nem tudom, hogy vannak vele, de én már kezdem elfelejteni az utcák nevét, mert nincs rá szükségem. Ez veled is így lesz. Lassan Buda utcáiról is kezdek elfelejtkezni, pedig ott nőttem fel és éltem 34 évet. Szelektív memória :D Egyébként egyetértek veled, igényes ember megismeri a helyet ahol lakik. Elmegy a neves környékek érdekesebb helyszíneire. Nyitott szemmel jár kel-. Budapest majd minden szegletét ismerem, ahogy Torontót is bejártam keresztül kasul (ha másért nem fűárus jamaiakaikat üldözve haha) éttermeket felkutatva (a skót-kanadai feleségem nagy gourmand) igaz nem kerékpáron hanem A6-os Audival és már 3 év után Peking minden részét ismerem, már jobban mint Torontót. Mivel ez érdekesebb város (nem 100 éves lol) és több a látnivaló. Nagyvárosok egyébként hasonlóak mindenhol. Forgalom, múzeumok, parti helyek, stadionok, hatalmas épületek hehe. Oh, azt írod North York nincs tele olaszokkal. A telét kezdhetnénk definiálni de nem érdemes. Sok lakik arra, na. Sétálsz az utcán és egy házból garlic szag árad a másikból curry. Felváltva.

Üdv.'

blash 2014.06.11. 12:51:53

Ezen az utolsó képen mit keres az a fotel az út mellett? Ennyi maradt a lomtalanításból (:

toronto.blog.hu/media/image/2010/10%20oktober/hazak/hazak11pano.jpg

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2014.07.19. 23:14:05

@blash: Odakinn mindent kiraknak, amire nincsen szükségük, az viszi el, aki akarja. Ingyen van. Ezért van ott a fotel.
süti beállítások módosítása