HTML

Friss topikok

  • Tom Bobb: @Itteé: Kaptál egy magánlevelet tőlem. Abban ott a válaszom. (2015.05.08. 20:27) TORONTO – AZ „UTOLSÓ” POSZT
  • Itteé: Kedves Tom Bobb! Beleolvastam egy másik blogodba ahol,elég durva szavak hangzanak el: Feleséged, í... (2015.05.08. 02:55) TURISTAKÉNT TORONTÓBAN
  • Hajni Hajnalka: :-) (2014.09.27. 05:24) MAGYAROK TORONTÓBAN
  • Tom Bobb: @blash: Odakinn mindent kiraknak, amire nincsen szükségük, az viszi el, aki akarja. Ingyen van. Ez... (2014.07.19. 23:14) KERTES HÁZAK TORONTÓBAN
  • Tündér_Lala: Én jártam ott. Rettentően idegen más világ. Gazdag, imádják a csillogást villogást, de valahogyan... (2012.07.13. 20:03) TORONTO – AZ ELSŐ BENYOMÁSOK

Címkék

LÁTOGATÓK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Toronto

Tom Bobb bejegyzése 2011. április 30. 8 komment

MAGYAROK TORONTÓBAN

Címkék: emberek

Tények
 
Annak idején, még a múlt század ’50-es éveiben ezrével (sőt: tízezrével) érkeztek Kanadába a magyar menekültek. Őket aztán kevesebben, de még így is tömegesen követték újabb emberek a ’60-as években, aztán egy viszonylag nyugodt 10-20 évet követően (amikor mindössze pár száz disszidensünk volt), a ’90-es években újabb hullámban érkeztek a sokszor csak anyagi előnyöket néző semmirekellők, házasságszédelgők, férj- és feleségvadász jöttmentek, hogy aztán a 2000-es évek után egészen másfajta nézettel, immáron munka és kötelezettségek elől menekülő sok-sok érdekes ember (magyarok?) lepje el az országot. Mivel nem óhajtok politikai vonatkozásokba bocsátkozni e blogon, maradjunk annyiban: itt vannak.
 
Azt beszélik, Toronto és környékén (ahol egyébként is a kanadai lakosság közel 1/3-ad része éldegél) olyan 100-150 ezer magyar születésű, magyar anyanyelvű embert találhatsz. Mások azt mondják, ez a szám akár 300 ezer is lehet – senki sem tudja a pontos adatokat. Ha hegyezed a füledet, a parkokban, utcákon, boltokban és bevásárlóközpontokban sokszor hallhatsz magyar beszédet. Aki érdekesen, majdhogynem érthetetlenül beszéli a nyelvet, akár évtizedek óta itt élő magyar is lehet – vagy éppen otthon, Magyarországon sem ezt a nyelvet preferáló hazánkfia. Ez az ő választásuk. Egyikük ismeri Kanada nemzeti nyelvét, a másik nem.
Azt mondom, a maga módján érdemes mindkettő népséget kerülni.
 
Hazugságok
 
Nehéz szívvel, de le kell írnom: amikor egy hosszú ideje Kanadában élő magyar születésű ember mesél neked valamit vagy panaszkodik, vagy „adja a menőt”, mindig oszd el a mondanivalóját legalább hárommal, ha nem néggyel! Ha hősködik, hogy neki milyen jó élete volt itt az elmúlt 10-20-30 évben, akkor valószínűleg egy hétköznapi semmirekellő volt, aki két kézzel szórta a pénzt, ezért nem vitte semmire. Ha szívesen beszél róla, annak idején mekkora házban élt, mekkora és milyen gyors kocsik voltak a segge feneke alatt, akkor sosem volt háza, sosem volt az övé az az autó. Az itt élők szeretik hangoztatni, hogy nekik milyen rossz, mert magasak az árak és az adók, és különben is: mit képzelsz te, a messziről jött, hogy azt mered mondani, otthon minden csak rosszabb, mint idekinn? Hiszen itt lassan éhen kell halni, annyira rossz minden…
 
A magyarok hazugok. Főként azok, akik külhonban élnek. Tisztelet a kevéske kivételnek (nekem is kijutott, hogy megismerhettem egyet-kettőt), de általában akkora hazugsággyártók, sunyi és alattomos alakok, hogy legszívesebben lebeszélnének a velük való találkozástól. Hallottam (bár szerintem te is) azon régóta itt élő nagybácsik, nagynénik, rokonok és régi ismerősök/barátok legendáját, akik rögtön elfordulnak, mikor a segítségüket kéred pölö a meghívólevéllel, vagy egy kis jótanáccsal, apró szívességgel, segítséggel kapcsolatban. A magyarok ilyenek. Sosem voltak sem összetartóak, sem segítőkészek.
Az egy nagy hazugság, hogy minden nép összekovácsolódik, sokkal inkább „összeér”, mikor egy idegen országban páran ugyanabba az utcába/házba/környékre költöznek. Lehet, hogy régebben ez a magyarokkal is működött, de ma már nem így van.
 
Sokan rácsodálkoznak erre, sokan csak azt mondogatják, hogy próbáld meg: vedd fel magyar emberekkel a kapcsolatot, kérdezz tőlük, legyél a közösség tagja, egy legyél közöttük, beszélj, énekelj, dolgozz velük – miközben nem értik, hogy ez egy üres út. Nincs rajta/benne semmi. A magyarok nem összetartóak. Ezek tények. És aki mást mond, az hazudik.
 
„Értékek”
 
Ettől eltekintve vannak bizonyos jelei, hogy régebben valóban összetartó nép volt idekinn minden magyar. Toronto rendelkezik pár olyan látható területtel (még), amely alapján elmondhatjuk, hogy a múlt század végén (talán) jobb volt itt magyarnak lenni, mint mostanában.
Találsz magyar templomokat, találsz magyar boltokat és magyar vendéglőket. Találhatsz olyan magyarokat, akik igyekeznek meghallgatni és esetleg segíteni (sokszor persze éreztetni akarják, hogy feletted állnak, mert ők „valakik”), találhatsz kapcsolatokat és talán barátokat is. Bár azért ne essünk túlzásba.
 
Egyszer, nagyon régen, valamikor a múlt században volt Torontónak egy része, amelyet nagyon sok magyar lakott. A mai Spadina és környéke. Mesélik, hogy szinte csak magyar szót lehetett ott hallani. Magyar boltok és üzletek sorakoztak az utca két oldalán, a lakásokat magyarok lakták, és ha volt eszük a torontóiaknak, itt vásároltak és étkeztek, mert itt íze volt az ételnek, olyan remek, már-már egzotikus európai ízvilága, melyet semelyik másik európai ország nem volt képes sem előállítani, sem leutánozni.
Aztán, ellentétben a görög vagy olasz, a feltörekvő kínai és koreai negyedekkel, a magyar negyed, amelyet ugyanúgy „eltartott” a város, mint a többit, szép lassan kimúlt. Nekem senki se mondja, hogy azért, mert valamit rosszul csináltak az ott élők. Nem. A kolbász akkor is finom volt, még a pörköltet sem tudták a csalók leutánozni, kiváló volt a palacsinta, a székelykáposzta, és olyan érdekes magyar termékek kerültek a boltok polcaira, mint a paprika, ami (valljuk be) sokáig olyan egyeduralkodó ízesítő volt a világon, amire méltán lehettünk büszkék.
 
Aztán ez az egész megszűnt. Mint mondtam volt, nem a minőség miatt.
 
Alább pár fotót láthatsz még olyan magyar üzletekről, boltokról, ahol magyarul (is) fogadnak, a saját nyelveden beszélnek hozzád – de többet ne várj el! Az összetartás, az összetartozás már régen kiveszett belőlünk. Ezt elismerve (felismerve) vagy elkönyveljük, hogy nagy a baj, vagy majd idővel változásokat eszközölünk, akár itt Kanadában, Toronto városában is. Nem lehet tudni a jövőt. Nem lehet megjósolni.
Sajnálnám, ha a magyarok már idegenben sem lennének igazi magyarok, nem csak otthon.
 
Szép napot kívánok neked!
 
 
FÉNYKÉPALBUM A MAI POSZTHOZ
 
Főként idősebb, régebb óta itt élő magyarok által látogatott templom a Sheppard Avenue-n (rendben, ez csak a hirdetőtáblája, a templom 20 méterrel odébb van).
 
Az egykori „Magyar Negyed” szinte utolsó bástyája – bár az életben maradáshoz szükséges volt a kooperáció a thai szakácsokkal.
 
Bevallom: nem néztem meg, miféle „magyaros” palacsinta készül ebben az európaiban…
 
Egy családról családra vándorló, kicsi, de sikeres vállalkozás, nem messze a Sheppard Avenue-n található templomtól.
 
Saját árubeszerző gépkocsijuk is van – ez azért legalább megelégedéssel tölt el. A kocsi kicsit legalább hirdeti hazánkat (a nyelvet) Toronto utcáin.
 
Ha könyvre vagy magazinra, magyar nyelvű újságra vágysz, itt a helyed a St. Clair-en található kis Pannónia Könyvesboltban.
 
A híres magyar étterem Torontóban (Bathurst Street). Teljesen beleillik a környezetébe: külsőleg igénytelen, rendezetlen. Kanadai.

A bejegyzés trackback címe:

https://toronto.blog.hu/api/trackback/id/tr242865462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bar Kochba 2011.05.01. 23:09:01

Lehet, hogy újdonság de ez nem csak Torontóra igaz. Londontól Tel-Avivig minden ismerős ugyanezt mondta: minden nép fiai összetartanak és segítik egymást, kivéve a magyarok... Sajnos.

jewel79bp 2011.05.08. 23:16:43

Újból azt látom a képeken, amit eddig mindig, és tényleg nem tudok hová tenni (főleg a Paprika étterem környéke, de a Hungary Thai is): minden olyan, mintha egy lepusztult csepeli gyártelepen lenne... vagy csak én látom így?
A külföldi magyarokról: szerintem a legnagyobb baj, hogy a magyarok soha nem csapatjátékosok. Ha belépsz akár csak egy internetes fórumra is, mindenkinek más a véleménye, mint a másiknak, egyetértés szinte soha nincs. Épp ezért nehéz szerintem külföldön is megmaradni közösségnek, mert a magyar ember általában mindig azt nézi, hogy miben különbözik a honfitársától, soha nem azt keresi, hogy mi a közös. A templomi közösségek talán az egyetlen kivételek - bár szerintem abban is van egy jó adag képmutatás.
Én 4 éve élek külföldön, és a legnehezebb megszokni ezt a fajta hontalanságot: a magyarországiak már nem néznek teljesen magyarnak (ami röhej), ahol élek, ott meg külföldi vagyok. Nem is hiszem, hogy ebből a skatulyából bármikor is sikerül majd kitörni. Talán ezt a legnehezebb feldolgozni.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.05.09. 04:27:18

@Bar Kochba: Mióta külföldön élő magyarrá lettem, egyre nagyobb bennem a vágy, hogy ha már szar cuclista országba kellett születnem, az lehetett volna Lengyelország. A lengyeleket legalább mindenhol a világon ismerik és nagyjából elismerik - összetartanak, van közösségük, nem széthúzó barmok, mint mi.

@jewel79bp: Toronto (és talán egész Észak-Amerika) nagyvárosai pont ettől amerikai városok, hogy a hihetetlenül csillogó, legalább 60-70 emeletes felhőkarcolótól odébb lépsz 20-50 métert és rögtön egy koszos, lepusztult sikátort látsz a járda rácsai alól feltörő gőzoszloppal. Sokszor pont ez mosolyogtat meg, hogy itt nem ismerik azt, ami pölö a Körútat egyedivé teszi, hogy egymás mellett állnak a házak és csak az utcák szakítják meg ezt az egységet. Itt a legbelebb belvárosban is hirtelen sikátort találsz, amely megszakítja a legpazarabb látványt is, majd újra fényűzést, aztán lepusztult házakat, majd megint sikátort, aztán egy teret fűvel és fával, majd felhőkarcolót... (folytathatnám). Itt nincs építési stílus - itt csak úgy odadobálnak házakat, tárgyakat egymás mellé, aztán ők maguk is csodálkoznak, hogy azért látképen minden város baszott jól néz ki. Ezen egyébként én is csodálkozom.

De valamiért tetszik ez a "lepusztult csepeli gyártelep" feeling. (Rengeteget dolgoztam a Csepel Művekben, akkor is, mikor még nagyon ment, majd akkor is, mikor már vizsgálat nélkül mehettél ki-be a kapukon. Vagyis tudom, mire gondolsz.)

quarry 2011.05.09. 20:47:53

Ha volna Kanadában valahol egy összetartó,jól működő "tiszta" magyar, nagyobb közösség akkor valószínűleg nem gondolkoznánk egy percet sem azon,hogy odamenjünk-e vagy sem.
Talán el lehetne kezdeni kialakítani....

Béla Bácsi 2011.06.07. 01:29:45

Mikori ez a bejegyzés? Kimaradt a Country Style restaurant a 450 Bloor street W-en. Az se egy bombázó hely, de néha nagyon jó otthoni kajákat adnak. (Kár, hogy nem tudtam előbb a többiről :)) )
Sok igazad van, de mégse... Olyan frissen jött a hangvételed. Én is átmentem ezeken a véleményfázisokon. Idővel meg fogsz változni -a véleményeddel együtt- kifinomultabb és élvezhetőbb leszel, mint a sokáig érlelt nemes bor.(Huszonhárom év beszél belőlem. Mármint itt.)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.06.08. 00:15:19

@Béla Bácsi: Üdvözöllek, Béla Bácsi, és engedd meg, hogy a blogger és házigazda jogán rögtön megfeleljek (ha meg nem is felelek) neked!

A Country Style-tól pár méterre van a Bathurst metróállomás, ahol fél éven át serényen közlekedtem (arrafelé laktam), de nem tudtam róla - köszönöm az információt (olvasóim és későbbi idelátogatók nevében is)! Csak azért nem ég az arcom, mert pár napra rá, hogy megérkeztem Kanadába, segítőkész magyar emberek próbáltak terelgetni azon a környéken, és nem is tudtak (talán még ma sem tudnak) róla, hogy ott van a cuccos, tehát ez kipipálva. Örülök, hogy a többi "eldugott" helyről az én blogomról szereztél tudomást!

Egyébként.

A hangvételem frissességéről nem tudok vitatkozni - ilyen. Van, akinek tetszik, a többieknek inkább nem. Kedvelem, ha valamit megmutatnak nekem és hozzáteszik, hogy azért vannak hátulütői a dolognak - ez így egyenes. Ezért írom ilyen "frissen", néha bizony "odamondogatóan" a blogot, mert nem akarok senkit sem félrevezetni.

A változásokról, kedves Béla Bácsi, csak annyit, hogy öreg vagyok én már a komolyabb változásokhoz. Viccet félretéve: minden ember mindig, folyamatosan, örökké változik (aki mást mond, az hazudik)(az élet változtat bennünket - legyen az jó vagy rossz csapás), de a kanadai magyarokról és úgy általában véve Kanadáról és az itt élő egyéb emberekről (politikamentesen) van és majdhogynem változatlan a véleményem. Másfél éve vagyok itt, másfél éve figyelem, hogy mi folyik itt - és csak röhögök. Ez egy nagyon erős ország lehetne, a világ egyik vezetője, ha nem így művelné, amit művel. De nem osztom az észt. Arra vannak mások.

Azt a mondatodat, hogy talán majd élvezhetőbb leszek (idővel), nemigen értettem: most akkor nem vagyok élvezhető? Kérlek, ne sérts meg! :-) Igyekeztem olyan blogot írni neked (is), hogy élvezetes legyen...

Egyébként a bejegyzés címe mellett balra mindig láthatod, mikor készült. Ez itt április végi poszt.
süti beállítások módosítása