HTML

Friss topikok

  • Tom Bobb: @Itteé: Kaptál egy magánlevelet tőlem. Abban ott a válaszom. (2015.05.08. 20:27) TORONTO – AZ „UTOLSÓ” POSZT
  • Itteé: Kedves Tom Bobb! Beleolvastam egy másik blogodba ahol,elég durva szavak hangzanak el: Feleséged, í... (2015.05.08. 02:55) TURISTAKÉNT TORONTÓBAN
  • Hajni Hajnalka: :-) (2014.09.27. 05:24) MAGYAROK TORONTÓBAN
  • Tom Bobb: @blash: Odakinn mindent kiraknak, amire nincsen szükségük, az viszi el, aki akarja. Ingyen van. Ez... (2014.07.19. 23:14) KERTES HÁZAK TORONTÓBAN
  • Tündér_Lala: Én jártam ott. Rettentően idegen más világ. Gazdag, imádják a csillogást villogást, de valahogyan... (2012.07.13. 20:03) TORONTO – AZ ELSŐ BENYOMÁSOK

Címkék

LÁTOGATÓK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Toronto

Tom Bobb bejegyzése 2010. december 20. 4 komment

KENSINGTON MARKET

Címkék: emberek étkezés

Nyílt titok
 
Van Torontónak pár olyan része, melyről tudnak az emberek, ismerik az itt lakók, mégis többen értetlenül állnak, mikor megkérded őket, hová menjél, ha ezt vagy azt meg akarod nézni, venni, tapogatni (lassan érik a bejegyzés róluk is)(az érdekes emberekről). Idővel, ha majd eltöltesz egy kis időt a városban, két dologra gondolsz ezekkel az emberekkel kapcsolatban:
 
·         annyira ostobák, hogy nem tudják, mi hol és mennyiért található,
·         abszolút ellenségesek (nem segítőkészek) veled, és jókat röhögnek a markukba.
 
Nyílt titok (nyílt, mert nem nézem őket ostobának), hogy vannak olyan helyek a városban, ahol sok minden olcsóbb, elérhetőbb, élvezetesebb – ráadásul van olyan híres a környék, mint a mindig és mindenhol emlegetett Eaton vagy a CN. Az egyik ilyen hely a híres Kensington Market, ahol, ha lehet, még az olcsóbbnál is olcsóbban vásárolhatsz, hihetetlen választék vár rád ételben, italban, színes vackokban, ruhákban, érdekes magokban, fűszerekben – bármiben.
A hely azon emberek vásárlóhelye, akik szeretik a konyhai kalandokat.
 
Belvárosi rettenet
 
Piacnak is mondhatjuk a helyet, bár nem igazán piacjellegű. Van itt mindenféle nép, akik persze szeretnének minél hamarább megszabadulni a portékájuktól. Feketék, fehérek, sárgák, barnák – és ez most nem holmi rasszista mondat volt. A kínaiak uralják a környéket (a lenti fotók is erről árulkodnak), de rengeteg fekete és indiai/pakisztáni árus is felbukkan. Legnagyobb számban az étel, a húsok, a nyers valóság ömlik rád, miközben azt a néhány utcát besétálod, ahol maga a piac működik.
Ez egy szó szerinti belvárosi rettenet, olyan hely, ahová csak „védett” pénztárcával és táskával érdemes besétálni. Olyan alakokat láthatsz itt, hogy szíved szerint rögtön rendőrért kiáltanál, de aztán rádöbbensz, hogy nem kirabolni akarnak, hanem eladni neked a vackukat.
 
Hihetetlen bűz uralkodik a halaknál és egyéb húsféléknél. Ez itt tényleg egy olyan környék, ahol a gyomrod állapotát ellenőrizheted – ha sokat ácsorogsz a túloldalon a hamis Rolex-ek előtt, mély, már-már romlott „húscafatszag” ül köréd, és vagy kidobod a taccsot (nem számít, az úttest elég taccsos), vagy te vagy a minden szagot és velőtrázó bűzt legyőző magyar. Másrészt (és ez még érdekesebb) megnézheted, milyen bátor vagy. Ha úgy érzed, veled nem lehet lacafacázni, akkor bátran kérj egy kiló húst (mindegy, hogy marha, disznó vagy szárnyas, mert mindegyik hasonlóan néz ki), otthon készíts belőle valamit és edd meg!
Elképzelhető, hogy életben maradsz.
 
A romlott húsárun kívül vásárolhatsz indiai szárikat, hamis órákat, esernyőket, kacatokat, menő kis ruhákat, kalapokat, napszemüvegeket (mindegyik „eredeti”), de megteheted, hogy csak azokra a zöldségekre „repülsz rá”, melyeknél tényleg nem lehet átverni. Vagy friss, vagy nem. Ezek miatt mindenképp érdemes ellátogatnod ide – feltéve, ha közel szálltál meg, vagy közel laksz.
A piac kisebb hányadán igazi, megrögzött, talán a nyolcvanas évekből itt ragadt (filmekből jól ismert) hippik árusítanak. Tökéletes közösségek, kommunák ezek; laza vigyorok és még lazább, szinte nemtörődöm kiszolgálás, gitárokat pengető, „szétesett” arcok mindenfele. Hidd el: öröm ide betérni, mert ennél emberibb kiszolgálást nem kapsz!
 
Piacok a városban
 
Természetesen több ilyen piac van még a városban. Egy ekkora területen, mint Toronto szinte kötelező a sok-sok fedett vagy csak ilyen utcaszintű piac, ahol olcsón lehet például keffiyeh-t vásárolni, vagy pár érdekes CD-t, DVD-filmet, könyveket, bútorokat, esetleg édességet, műszaki berendezéseket és toronyórát lánccal.
Azonban hiába kérdezed meg a régóta itt lakókat (főként a magyarokat), mert nem segítenek. Az ilyen helyek felfedezése rád vár – bár tény, hogy ettől izgalmasabb is a dolog. Rengeteg hasonló, olcsó és azért (valljuk be) kellemes minőségű hely van a városban (néha említettem is egyet-egyet a bejegyzésekben). Leginkább a rengeteg zöldség és gyümölcs miatt merném ajánlani ezeket a piacokat, illetve a dobozolt áruk miatt, hiszen ott nincs zsákbamacska (természetesen figyelni kell a lejárati dátumot).
 
Bár tény, hogy olyan helyet, ahol a kínaiak (és csak ők) árusítanák a bóvli ruházati cikkeket, nincs, de helyette itt van a Kínai Negyed, a Kensington Market, a St. Lawrence Market, a JCY Market vagy a Golden Mile. Ezeket azonban egyedül kell megkeresned és felfedezned. Hidd el: izgalmas lesz!
 
Jó szórakozást!
Ezen kívül hadd kívánjak kellemes karácsonyi ünnepeket is!
 
 
FÉNYKÉPALBUM A MAI POSZTHOZ
 
A Market egyenest a Spadina Avenue-ról nyílik (szinte belváros).
 
A Kínai Negyed valóban kínai – itt nincs nagyon helye angol (vagy más nyelvű) feliratnak.
 
Hihetetlen mennyiségű bogyót lehet kapni…
 
…és a bogyókhoz egy lépéssel később már „kavicsokat” is.
 
A Market fűszerárusai általában karibi feketék árulják (meg a hamis Rolex-eket).
 
Tény, hogy van választék.
 
Bár nem látszik a fotón, de olyan tömeg volt, hogy a véletlenül betévedt autósok csak lépésben tudtak haladni.
(Egyébként régebben kaptam kritikát, hogy a fotóimon miért van olyan kevés ember. A srác, aki felvetette, megemlítette, hogy a képeim alapján Toronto egy kihalt város – elismerem, hogy talán nem jól állok a dolgokhoz, de szeretem az olyan fotókat, ahol a lényeg látszik, nem pedig az azt bámuló emberek, a turisták, helyi csibészek. Ettől függetlenül igyekszem a jövőben több olyan fényképet is készíteni, ahol láthatod, hogy nem annyira kihalt ez a város…)

A bejegyzés trackback címe:

https://toronto.blog.hu/api/trackback/id/tr372527161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jewel79bp 2010.12.23. 16:56:59

Kedves Tom Bobb!
Ezúton szeretnék kellemes ünnepeket, és sikeres újévet kívánni nektek! Remélem, 2011 sok jó dolgot hoz az életetekbe.
Üdv
jewel79

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2010.12.23. 21:46:23

@jewel79bp: Köszönöm. Legyen neked is boldog vagy boldogabb az 2011-es év!

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.19. 00:42:13

Azt elfelejtetted emliteni a posztban (vagy nem is tudsz rola?), hogy a Kensington kornyeke adott otthon a valaha volt "magyar negyednek" is, azoknak akik a VH utan es '56 utan az orszagba ozonlottek (50e) Aztan hires asszimilacios kepessegunknek koszonhetoen szepen el is tuntek innen. Elottuk zsido kereskedok eltek a kornyeken.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.01.19. 04:35:37

@Chaoyang: A magyarokról tudtam, de elfelejtettem megemlíteni. Köszönöm a kiegészítést, így kerek a cikk! Manapság az a környék az egyik lepukkantabb a "belvárosban", de pont ettől otthonosabb, mint valami kirakatváros.
Meg veszélyesebb.
süti beállítások módosítása