HTML

Friss topikok

  • Tom Bobb: @Itteé: Kaptál egy magánlevelet tőlem. Abban ott a válaszom. (2015.05.08. 20:27) TORONTO – AZ „UTOLSÓ” POSZT
  • Itteé: Kedves Tom Bobb! Beleolvastam egy másik blogodba ahol,elég durva szavak hangzanak el: Feleséged, í... (2015.05.08. 02:55) TURISTAKÉNT TORONTÓBAN
  • Hajni Hajnalka: :-) (2014.09.27. 05:24) MAGYAROK TORONTÓBAN
  • Tom Bobb: @blash: Odakinn mindent kiraknak, amire nincsen szükségük, az viszi el, aki akarja. Ingyen van. Ez... (2014.07.19. 23:14) KERTES HÁZAK TORONTÓBAN
  • Tündér_Lala: Én jártam ott. Rettentően idegen más világ. Gazdag, imádják a csillogást villogást, de valahogyan... (2012.07.13. 20:03) TORONTO – AZ ELSŐ BENYOMÁSOK

Címkék

LÁTOGATÓK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Toronto

Tom Bobb bejegyzése 2011. március 30. 8 komment

KULTÚRÁLIS ESEMÉNYEK TORONTÓBAN

Címkék: város emberek

A kultúra, mint tényező
 
Hiába tudjuk, hogy a fehér ember lassan látható kisebbségbe kerül az országban (és így persze a városban is), a Torontóban nyaranta szervezett fesztiválokon, eseményeken, megmozdulásokon azért túlnyomó többségben ilyen bőrű srácokkal és lányokkal fogsz találkozni. Nem azt mondom, hogy az ázsiai és dél-amerikai, afrikai és Marsról érkezett emberkék nem érdeklődnek, de bizony az ilyen eseményeken egyelőre ők kisebbségben vannak.
Talán a kultúra része ez is, mint megannyi más. Talán kell hozzá egyfajta életérzés, gondolat és tudat, mely párosul a „kalandvággyal”, a felfedezés, az öröm, a hangulat (harmónia?) utáni emberi vágyakozással. Ki tudja? Mindenesetre tényként kezelhetjük, hogy aki magába forduló, esetleg csak és kizárólag a saját beteges közösségében érzi jól magát (akár a saját nyelvét beszélve), az nem fog érdeklődni más kultúrák, másfajta szórakozási lehetőségek iránt – és így szépen elmegy mellette az élet.
Az ilyen ember sok mindent nem lát és nem hall, sok dologgal nem tud szembesülni. Kár érte.
 
A tavasztól őszig tartó kulturális élet igen sokszínű Torontóban, és most meg sem próbálom a teljes palettát elmesélni – mindössze a saját tapasztalataimat, élményeimet osztom meg veled, pár fotóval és filmekkel megalapozva.
 
Országok szerint
 
A legegyszerűbb elosztás aszerint működik, hogy melyik bevándorolt „kisebbségnek” mikor van egy-egy nemzeti ünnepe, amikor is kisebb-nagyobb csinnadrattával kivonulnak az utcára, hogy hírül vigyék a torontóiaknak: ők bizony léteznek, itt élnek és iszonyúan hazaszeretők. Ezt tették a görögök a minap (1821-ben fellázadtak az Oszmán Birodalom ellen és 1829-ben végre megkapták áhított függetlenségüket), de mi magyarok is kint voltunk pár kokárdás vénemberrel és vénasszonnyal (március tizenötödikén), ám ugyanígy kivonulnak a lengyelek, oroszok, franciák és kínaiak, a törökök, malájok, irániak, palesztinok – és persze a zsidók. Őket semmi pénzért sem merném kihagyni.
 
Tavasszal persze kisebb a hangerő és kevesebb a kíváncsi ember. Ez megváltozik, mikor betör a város fölé a jobb idő és szinte naponta, minden hétvégén találsz egy-egy utcai felvonulást, hangos-szagos, hónapokkal azelőtt meghirdetett eseményt. A különféle bevándorló nemzetek szeretik megmutatni magukat, és ez jó dolog.
Az utcai felvonulások lényege, hogy a rendőrség szépen lezárja a környéket, vigyázza a rendet, a mulatság szervezői pedig vendégül látják a rengeteg bámészkodót. Attól függően, hogy mekkora az idesereglett turisták létszáma, emelkednek vagy éppen csökkennek az árak. Mert árak aztán vannak – ehetsz és ihatsz, miközben füstmérgezést kapsz az utcán pörkölt/sütött/égetett és hangos ricsajjal reklámozott ételektől.
 
Szinte természetesnek vehetjük, hogy az olaszok, spanyolok vagy görögök utcabáljai harsányak és követhetetlenül érthetetlenek. Emberek beszélnek körülötted mindenféle krákogó, küszködő nyelveken, miközben a tűzön ég valami, láng csap föl, füst ömlik a területre, de úgy látszik, ez senkit sem érdekel – miközben folyamatosan kiabálnak (egymással vagy a turistákkal, ez most mindegy). Nekik ez a természetes.
A kínaiak és koreaiak ünnepei lágyabbak, bár „vakkantósabbak” – ők csendesen mosolyognak rád, aztán a hátad mögött fellőnek valami illegális tűzijátékot, amitől úgy megijedsz, hogy még este is rángatózol az ágyadban. (A mozgóképek között találsz majd egy koreaiak által előadott eléggé vallásos jelenetet – na, akkor szépen csattogott az ostor!)
Ezek mellett ott vannak a magyarok (meg kell említenem) – ha palacsintát és gulyáslevest kapsz tőlük, akkor hetekig, hónapokig vagy akár évekig felemlegetik, hogy ők aztán milyen jól és ügyesen megszervezték a dolgot, ingyen adtak mindent, és a hálátlan kutyák népek emberek nem is köszönték meg a dolgot. (Hozzá kéne tennem, hogy az esetet „magyaroktól” hallottam, saját szememmel és fülemmel nem tapasztaltam.)(Még.)
 
Események
 
A rengeteg nemzetiségi utcabál mellett sok száz esemény is vár rád nyaranta. Egymást érik a különféle ismert vagy ismertségre törekvő (sokszor a profiknál is profibb) zenésztársulatok néha ingyenes, máskor nagyon olcsó koncertjei. Az időnként fellépő nemzetközi világsztárok mellett (az ő látványuk nem ingyenes) helyet kap a zsidó filmfesztivál (ejha), a Tangó Fesztivál, Jazz és Blues Fesztivál (éjjel-nappal találsz a bőgőjébe szerelmes, messzeségbe révedő, szerelmetes tekintetű zenészt), „természetesen” a Toronto Pride (nem ér fröcsögni, mindenkinek joga van „másnak” lenni), aztán az Ontario-tó partján masírozó Caribana (színes forgatag), a Sörfesztivál, a Toronto Nemzetközi Filmfesztivál – és még sorolhatnám…
Több olyan hétvége is akad, amikor nehezen döntöd el, hogy melyik eseményt néznéd meg a legszívesebben. Részt venni mindegyiken lehetetlen. Te döntöd el, melyik érdekel. Sem rá- sem pedig lebeszélni nem tudlak egyikre/egyikről sem.
 
Ami nagyon tetszetős, hogy bár egy Budapestnél lényegesen nagyobb és több lakosú városról beszélünk, ahol akkora területek állnak a fesztiválozók rendelkezésére, mind fél Buda, mégis sok utcabál, esemény a „történelmi” belvárosban kerül megrendezésre. Az ember azt gondolná, hogy ez fennakadást okoz a közlekedésben (akár a tömegközlekedésben), de nem így van. Vaskos és rettenetesen ronda acélkordonokkal kerítik el a rendőrök az érintett területeket, sokszor egész utcákat, negyedeket (pölö a Scotiabank Maraton alatt – fotók lentebb), és akár még közlekedési dugók is kialakulnak a többi utcákban, de nem igazán látsz idegeskedő sofőröket – pláne gyalogosokat! Pedig a TTC buszai sem közlekednek. Néha a villamosok sem.
A lezárások általában reggeltől estig tartanak és a rendőrök folyamatosan biztosítanak – ettől az egésznek biztonságérzete lesz. Minden sarkon ott posztol egy-egy fegyveres, miközben mentők és tűzoltók állnak készenlétben, illetve kerékpáros rendőrök cikáznak a fesztiválozók között. A biztonság, a megelőzés itt megszokott dolog.
 
Mind az Interneten, mind pedig a buszokon és villamosokon kapható ingyenes kiadványokban ott szerepelnek a lehetséges fesztiválok, bulik, események időpontjai, kiemelve, hogy mikor melyik busz és villamos hogyan igazodik ezekhez.
Amennyiben ellátogatsz egyszer a városba, előtte nézd meg, miféle történések lesznek azokon a napokon, míg itt tartózkodsz! Hidd el: érdemes és hasznos! Abba a pár napba/hétbe, amíg ebben a városban vagy, mindenképpen bele kell férjen egy kis kulturális élet… szerintem.
 
Szép napot neked!
 
 
MOZGÓKÉPEK A MAI POSZTHOZ
 
 
 
 
 
FÉNYKÉPALBUM A MAI POSZTHOZ
 
A gyerekekről lehet „elszedni” legjobban a pénzt. Sok gyerekeknek összeállított látványosság van az utcabálokon.
 
Ha éhesen mész, nem fogod megúszni 5-10 (vagy még több) dollárból – vagy marad a tátott száj és a nagyokat nyelés. Mindenesetre több mint érdekes ez az utcán összedobott „Lacikonyha” – főként, mikor látod, hogy a közeli étteremből száguldoznak ki a hatalmas adag húsokkal, hogy az orrod előtt, odakinn süssék/égessék meg őket.
 
Régebben pár olvasóm hiányolta a „tömeges képeket” a városból – íme! Csak lassan araszolva lehetett átverekedni magad ezen az emberrengetegen.
 
A kamionokról dübörgött a zene (fentebb, a mozgóképek között van egy részlet erről a kamionról és az énekesekről), az utca embere pedig kíváncsian várta, a következő és következő kamionok hogyan ünneplik a Megváltót.
 
A görög fesztivál a Görög Negyedben volt – ha esetleg nem tudnád…
 
A tűzoltóság kirakta a készenlétben álló kocsi elé ezt a négykerekűt, és olyan népszerű lett a járgány, hogy minden gyerek bele akart ülni. Felnőtteket nem engedtek a volán mögé. Ezzel a kis kocsival jártak-keltek időnként a tömegben, hogy ellenőrizzék a Lacikonyhákat.
 
Az olaszok utcai felvonulásán már messziről arcodba ömlött a füst. Hihetetlenül nem érdekelte őket, hogy a fél város fuldoklott a különféle érdekes illatú ételek gőzében/füstjében.
 
Csak úgy kiültek és zenélgettek. Érdekes, hogy velük szemben és tőlük 20 méterre egy másik „együttes” próbálkozott- volt is hangzavar rendesen az utcán!
 
A rendőrségi kerékpárokat és a hozzájuk rendelt rendőröket szállító jármű. A biztonság mindig elsőrangú.
 
Ilyenek a rendőrbringák a fesztiválokon. A srácok kedélyesen elbeszélgetnek veled, akár útba is igazítanak, szinte beleolvadnak a tömegbe, nem verik a nyálukat arra, hogy ők fegyveresek és veszélyesek. Természetes emberek – ők is Toronto lakói.
 
Cica meg is kóstolta – én csak fotóztam. Görög sütemény (nem tudom a nevét).
 
A maratoni futóverseny miatt a „legbelebb” belvárost zárták le egy szombati napon. Senkinek sem volt egyetlen hangos szava sem, holott buszok és villamosok vonalai szakadtak ketté erre a fél napra. De senkit sem zavart.
 
Kisebb fesztivál a város egy másik végében. A táncról mozgókép feljebb.
 
100 éves a görög közösség. Irigylésre méltó.
 
A maratoni lezárás egy másik irányból. Az önkéntesek bent lehettek a kordonon belül és vizet osztogattak a futóknak. Érdekes és felemelő dolog volt, hogy a gyorsabbak már lassan haza is mentek, de mindenki kitartott, és a start után órákkal is érkeztek még versenyzők – ők aztán a győzteseknél is nagyobb tapsot kaptak kitartásukért.
 
Ha még nem éheztél volna meg… (Az ára miatt raktam fel – ennyiért osztogatják, pitában.)
 
Egy teljes utcát elfoglaltak a kamionok. Mindenki ünnepelte Jézust.

A bejegyzés trackback címe:

https://toronto.blog.hu/api/trackback/id/tr492784787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parafon 2011.03.30. 22:06:56

Szeretem ezt a blogot.:)

Pusztán amiatt, hogy nem olyan, mint a legtöbb "városos" (van erre valami szakszó?) blog, amit ha olvas az ember, legszívesebben már másnap járműre ugrana, és uzsgyi, annyira csodálatosnak írnak le mindent.
Ez sokkal életszerűbb, megmutatod a szépet is, és a csúnyát is, minél többet olvasom, annál kevésbé tudom eldönteni, hogy mi a jobb: Toronto, vagy BP.:)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.03.31. 01:43:04

@Parafon: Azt szeretem, amikor az emberek őszinték és meg sem fordul a fejükben, hogy össze-vissza hazudozzanak. Ilyen blogot szerettem volna - ilyenné is tettem ezt a blogot. Köszönöm, hogy te is azt látod, amit láttatni szerettem volna!

Egyébként.
Mikor elkezdtem ezt a blogot írni, nagyjából lefektettem az irányvonalat. Egy akkori kedves ismerősöm "természetesen" felháborodott rajta, hogy nem csak a jókat, a szépeket, a turistacsalogató dolgokat fogom és akarom megírni, hanem a város árnyoldalait is - ezzel is "kilépve" azon sokszor felesleges és ömlengő blogok közül, melyek városokkal foglalkoznak. Ismerősöm szerint igen csúnya dolog egy olyan országot/várost "szapulni", amelyik befogadott engem és a feleségemet, amelyik ingyen ad dolgokat, segítségemre van a kezdeti lépéseknél.
Felmerült bennem: amennyiben életem végéig itt maradok (remélem, így lesz)(és remélem, ez köbö 40-50 évet jelent még), akkor folyamatosan "nyalnom kell" Kanadának, Torontónak, később Vancouvernek, Montrealnak, Calgarynak és a többi városnak, ahol esetleg megfordulok? Csak mert maradhattam és itt élhetek? Akkor már nem is szabad semmi igazságot, valóságot leírni - csak mert kritikának fog tűnni?

Nem vagyok ostoba. Ez a blog az egyik legprofibb (ha nem a legprofibb) a városokkal foglalkozó blogok és városokat bemutató irományok között. Igen, nagy arcom van (Cica is sokszor mondogatja), de ami tény, az tény...

(Toronto még mindig jobb, élhetőbb, tisztább, egészségesebb, mint Budapest. Sajnos.)

jewel79bp 2011.04.07. 12:45:27

Szerintem ez az egész az emberek hozzáállásán múlik. A minap beszélgettem Budapesten a hírlapárussal. Velem voltak a kutyáim, semmit sem csináltak, csak szaglásztak. Az újságos meg is simogatta őket, jó volt beszélgetni. Erre jön egy középkorú nő, és így szól: vigye a büdös dögöket innen! - Ott álltunk az újságosbódé mellett, ő meg vásárolni akart. Én csak néztem, nem értettem, mire fel a bunkóság. Amikor elment, jó hangosan további szép napot kívántam neki. Ugyanez van minden programmal: Magyarországon mindig akad pár ember, aki haragszik a futókra, mert futnak, a zenészekre, mert zenélnek, a Jézusos felvonulókra, mert térítenek, stb... Budapest pont olyan élhető lehetne, mint Toronto, ha nem lennének az ilyen emberek olyan sokan.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.04.07. 14:10:17

@jewel79bp: Lehet, félrevezető volt a "hozzáállásom" ehhez a cikkhez - mindenesetre itt sem mindenki tolerálja azokat a dolgokat, amiket nem kedvel, nem szeret, kimondottan gyűlöl. Ostoba emberek mindenhol akadnak, ez tény. Torontóban is sokan vannak - a nagy számok törvénye alapján legalább háromszor vagy négyszer annyian, mint Budapesten.

A minap busszal utaztam és volt alkalmam a dugóban megfigyelni a fiatal párt, akik egy-egy kistermetű kutyával vágtattak a sarki bolt felé. Miközben Magyarországon "természetes lenne", hogy a kutyákat a bolt előtt kikötik (azok aztán ugathatják a Holdat), itt a két fiatal berontott a boltba az állatokkal, hogy vásároljanak ezt-azt. Kis sarki bolt ez, ahol van kóla, rágcsa, talán kenyér és gumi az esti partihoz - néha zöldség és gyümölcs. De több más boltban és nagyobb egységekben is azt lehet látni, hogy senkit sem zavar a kutya látványa. A vásárló bemehet az állattal és vásárolhat (Meki, Subway, KFC dettó). Ennek persze vannak "hátsó gondolatai" is - mert nem szeretnék olyan csomagolt cuccost vásárolni később, amit véletlenül lepisált valami dög, miközben a gazdi titokban asszisztált ehhez. Szóval most én lettem a gonosz...

Másik dolog a felvonulások. Rendben van, ez egy akkora város, annyira "szellős", hogy ha lezárnak két-három-öt utcát akár a legbelsőbb belvárosban is, egyszerűen nem nagyon alakulhat ki komolyabb dugó - de ha ugyanez az utca kicsit kijjebb akár egy hétvégére is zárva tart, senki sem veszi észre. Csak mi, akik szeretünk fesztiválokra menni.
Ettől függetlenül itt is vannak gyűlölködők - és néha nem is alaptalanul. Gondolok itt a tavalyi G20-ra, ami egymilliárd dollárjába került Torontónak, és sokan azt rebesgették, hogy mi mindent lehetett volna gatyába rázni ebből a milliárdból. Azt mondom: igazuk is volt.
A másik felvonulás, amit saját szememmel láttam (van róla valamelyik bejegyzésben kép is) a melegek felvonulása. Vagyis az azt követő iszonyatos mennyiségű szeméthalom. Nem is emberekkel, hanem gépekkel kellett eltakarítani a több mázsányi szemetet, amit a felvonulók maguk mögött hagytak. Úgy nézett ki az utca, mintha háborús állapotok uralkodnának rajta. Összehasonlításképpen azért tegyük hozzá, hogy valamiért a többi felvonulás után nem kell gépekkel szemetet takarítania a városvezetésnek...

Szóval pro és kontra a dolog - nem feltétlenül élhetőbb a város, csak liberálisabb, nem beszél a gondokról. Ez egyébként jellemző is a kanadaiakra, hogy még akkor is vigyorogva tolják le a gatyájukat, hogy rakd őket seggbe, ha nagyon fáj már nekik (bocsánat a nyers hasonlatért!). És ezzel én nem értek egyet.

Véleményem szerint Budapest akkor lenne élhetőbb, ha végre felfedeznénk, hogy a külsőbb kerületek szellősebb részein óriási fesztiválokat lehetne rendezni (most persze Káposztásmegyer ugrik be), hogy nem feltétlenül a Belvárost kell mindig terhelni, és igenis az egymás iránti tiszteletet keményen, akár kemény eszközökkel is, de bele kell nevelni az emberekbe - és itt főként az "érinthetetlenekre" gondolok (cigányok). Ha ez megvan, jöhet a többi. Első ajtós felszállás, átszálló központok kialakítása föld alatt és föld felett, rendőrségnek fegyverhasználat engedélyezése, kutyaszarért akkora büntetés, amekkora az egyheti fizetésed, satöbbi, satöbbi...

Az élhető városért tenni is kell, nem elég demszkyzni. :-)

jewel79bp 2011.04.07. 15:34:19

@Tom Bobb: érdekes, hogy kicsit ellentmondasz magadnak :) a bejegyzésedben azt hozod fel pozitívumként, hogy a torontói belvárosban is milyen jól megvan a futóverseny, míg ugyanazt a futversenyt Bp-en a külső kerületekbe raknád? :) Én úgy gondolom, hogy az embernek azért kell toleránsnak lennie mások hobbijával szemben, mert míg én elviselem, hogy más a város közepén fut, akkor cserébe ő meg viselje el a kutyámat :)( Természetesen mindezt úgy, hogy senki sem hagy felesleges szemetet, stb. maga után). A többivel egyetértek...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.04.07. 15:46:22

@jewel79bp: Igen, ez megint az én hibám. Bocsánat, erről eddig nem írtam (szánalmas)! A helyzet a következő: Toronto belvárosában hétközben, napközben (bármikor) van parkolóhely (sőt: rengeteg van), ritkák a dugók, várakozások és anyázások. Ez abból adódik, hogy bár százalékos értékben legalább annyi autó van itt is, mint Budapsten, de a város nagyobb, szélesebb és magasabb, tényleg szellősebben és átgondoltabban van kiépítve. Ezért senkit sem zavar, ha lezárnak belül 3-4 utcát a futóknak - miközben ugyanez az esemény Budapesten hatalmas káoszt tud okozni, mert mind a hidakra, mind a rakpartokra, mind pedig az átvezető sugárutakra szüksége van a mindennapi budapesti forgalomnak.

Ez lenne az én "ellentmondásom". :-)

Egyébként azt, hogy te tolerálod a másikat, nem kapod vissza, mert a másik azt vallja, hogy tolerálja a te útlezárásodat, miközben anyázk ezerrel. Arra, hogy valaki szívből toleráljon, nem is születni kell. Nem ez a legfontosabb. Hanem a keményen odacsapó törvény, amit mindenkinek be kell tartania - legyen az képviselő, cigány, koldus, lusta magyar, mérnők, orvos, kőműves vagy tanárember - esetleg egy másik rendőr. MINDENKIRE vonatkozik a törvény, és aki ellenkezik, bilincsbe kerül, zúzódásokkal a testén. Ez természetes.

Így lehet "tolerálni", erre nevelni. Sajnos.

jewel79bp 2011.04.07. 22:00:02

@Tom Bobb: tudom, naívság, de azért szeretnék hinni benne, hogy ez a megértés valahogy szívből kellene, hogy jöjjön. Persze ha máshogy nem megy, akkor jön a karhatalom és rendet rak - de az jobb, ha csak az utolsó lépés, szerintem. Persze vannak, akik alapból képtelenek a toleranciára, sajnos :(
A dogókról: Úgy látszik, hogy Torontót akkor építészetileg jobban megtervezték, mint Budapestet? Vagy legalábbis jobban az autókhoz igazították, mint Pest belvárosát.
Tényleg, Torontóban vannak régi, öreg házak? Történelmi belváros? Vagy mint olyan sok helyen Amerikában, ott is csak modern városközpont van, és a régi házak csak a külvárosban vannak?

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.04.08. 04:58:20

@jewel79bp: Történelmi belváros már nem létezik - csak néhány idősebb, bár európai szemmel egyáltalán nem öreg ház, épület. A felhőkarcolók maguk alá gyűrték a 100-150 évvel ezelőtti épületeket.
Öregebb házak természetesen vannak, bár tény, hogy 100-120 évesnél idősebbet ritkán találni. Ennek a földrésznek (és Torontónak) szüksége van még 200-300 évre ahhoz, hogy igazán idősnek mondhassa magát. Meglátjuk... :-)
süti beállítások módosítása