HTML

Friss topikok

  • Tom Bobb: @Itteé: Kaptál egy magánlevelet tőlem. Abban ott a válaszom. (2015.05.08. 20:27) TORONTO – AZ „UTOLSÓ” POSZT
  • Itteé: Kedves Tom Bobb! Beleolvastam egy másik blogodba ahol,elég durva szavak hangzanak el: Feleséged, í... (2015.05.08. 02:55) TURISTAKÉNT TORONTÓBAN
  • Hajni Hajnalka: :-) (2014.09.27. 05:24) MAGYAROK TORONTÓBAN
  • Tom Bobb: @blash: Odakinn mindent kiraknak, amire nincsen szükségük, az viszi el, aki akarja. Ingyen van. Ez... (2014.07.19. 23:14) KERTES HÁZAK TORONTÓBAN
  • Tündér_Lala: Én jártam ott. Rettentően idegen más világ. Gazdag, imádják a csillogást villogást, de valahogyan... (2012.07.13. 20:03) TORONTO – AZ ELSŐ BENYOMÁSOK

Címkék

LÁTOGATÓK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Toronto

Tom Bobb bejegyzése 2010. szeptember 30. 11 komment

TOM BOBB: TORONTO KÉPEKBEN #3

Címkék: fotók

Vissza a városba
 
Tény, hogy először megpillantva és átérezve ezt a várost sokáig úgy fogjuk érezni magunkat, mintha valami amerikai filmbe csöppentünk volna – felhőkarcolók, széles utak, amerikai kocsik, metróból és a lábunk alól feltörő gőzoszlopok, hihetetlen nyüzsgés a járdákon. Aztán majd azt vesszük észre, hogy a szemünk és agyunk lassan hozzászokott a fílinghez, és tudatosan fogjuk fel, hogy ez itt Toronto, a világváros.
Azonban, és ez az érdekes, ha pár hétig meg sem közelíted az Ontario-tó közelében fekvő szűk városi magot, a panorámaképekről ismert toronyházakat, épületeket, utcákat, ha pár hétig csak a külváros (kertváros) néha egyhangú környezetében élsz, és csak elvétve ballagsz be a régebben már említett metróállomásoknál található kisebb „városmagokba”, akkor a „City” ismételt látványa szinte olyan erővel hat majd, mintha először látnád.
Komolyan mondom.
 
Hihetetlen, hogy a maga távoli szépségével és közelebbi, jobban szemügyre vett, már inkább hétköznapi, kissé koszosabb valóságával ez a város, az utcák zaja, szaga, látványa, a parkok és terek tágassága, a járművek (villamosok, buszok), a rengeteg zöld és a hihetetlennek látszó, magukat szinte mindenhol jól érző állatok (és most nem, nem a patkányokra gondolok) egyvelege mennyire kellemes tud lenni. Nem lehet pontosan leírni, hogy mi ez.
 
Láss
 
Nagyon kevesen készítenek fotókat a városban (főként a már messziről is felismerhető turisták a fő fényképészek)(akár más városokban, területeken), és nagyon kevesen vesznek észre olyan tán érdekes, egyedi vagy meglepő dolgokat, melyeket mindenképpen érdemes megörökíteni.
Igen, régebben már szóltam róla, hogy a torontóiak számára természetes, hogy szinte bárhol is tartózkodnak a városban, a CN Tower mindenhonnan látszik, egyfajta égig érő jelzés, melyet nem lehet eltéveszteni. Ezek az emberek hozzászoktak már a látványhoz, őket nem érdekli, hogy ez a torony ott magasodik – miközben te, a messziről jött ember mindig és mindenhol csodálattal lesed ezt az építményt. Mert lenyűgöző. Pontosan úgy, mint a Parlament vagy a budai vár.
 
Néhányan fotóznak tehát, de nem mindig látnak. Mivel feleségemmel együtt járom a várost, vele együtt kerékpározom, vagy ismerkedek meg fesztiválokkal, új térségekkel, lehetőségekkel, mikor észreveszek valami „megörökítendőt” és fotózom, ő általában figyelemmel kíséri a körülöttünk lévőket. El szokta mondani (néha jómagam is észreveszem), hogy a mellettünk elhaladó emberek érdeklődve meg-megállnak, nézik, mit fotózok.
Nem látnak.
Ott ballagnak el az épületek mellett, a parkok mellett, bármi olyan mellett, amit érdemes akár csak magadnak, akár a jövőre gondolva (az utókornak) megörökíteni, de sosem veszik észre a dolgot – csak mennek, sietnek, beszélgetnek, nem figyelnek. Ezekkel az emberekkel találkoztam már Budapesten és Magyarország egyéb területein is – és most itt vannak.
 
Remélem, a mai fényképek alapján elhiszed, hogy nyitott szemmel szoktam járkálni a városban! Azt mondom, ha teheted, mindig legyen nálad fényképezőgép (ne, ne telefon!), és kattints, ha valami érdekeset látsz!
 
 
FÉNYKÉPALBUM A MAI POSZTHOZ
 
A külvárosban (a kertvárosi részek közelében) is találhatsz magas toronyházakat, bár ezek nem kimondottan felhőkarcolók, és nem is szorosan egymás közelében magasodnak. De tény, hogy ezek felső szintjein lakva nagyon pompázatos kilátás nyílik a végtelen zöld kertvárosra, és a távoli felhőkarcolókra, illetve az Ontario-tóra.
 
Nagyon ritka jelenség (talán egyelőre)(ezt még nem tudom), hogy a villamosokat is „bevonják” a reklámozásba. A dél-afrikai foci VB-t és természetesen a sört reklámozta ez a villamos, és mivel tényleg ritkán látni ilyet, gondoltam, megosztom veled.
 
Érdekes, hogy egyre több és több távol-keleti ember látható a keresztény templomokban, míg a „fehérek” száma fogyatkozik. Már csupán idősebbeket látni a templomok körül, illetve a misék után. Ez a tábla ezért érdekes. A Kínai Negyedben fotóztam – miközben a járdán özönlöttek az árusok, vásárolók, turisták, és a „nemlátók” azt nézték, miért érdekes ez a tábla. Miért is?
 
Nem a fák mögül bújt ki. (Kattintás egy parkból.)
 
Ha irodaház, akkor azért rossz ezen ablakok mögött élni, ha pedig lakóház, akkor azért. Most gondoljunk bele: mekkora fény jut ide be? Hihetetlen ostoba építési megoldás ez – pontosan az a fajta szinte tervezés nélküli, „csak úgy puffant” amerikai módszer, amelyeket a filmekben sokszor láthatunk (tűzlépcsővel).
 
This is Canada. Elhiszed? Ez nem Kína. Az utca mindkét oldala ilyen táblákkal van tele, angolul nem is nagyon beszélnek, az árusok egy része a járdán értékesíti a bóvlit, az érdekes növényeket, gyümölcsöket, az ide tévedt turisták nevetgélnek, a tömeg elviselhetetlen - az árak viszont alacsonyak.
 
Belvárosi „kertes ház”, nem messze a felhőkarcolóktól. Érdekes, hogy ezek az utcák (a környék) olyan nyugodt, mintha valami kisvárosi, külvárosi rész lenne, holott innen három-négyutcányira már több sávos utak keresztezik egymást, robognak autók, buszok, villamosok, átível a városon egy autópálya… De itt nyugalom van, csönd és béke. Komolyan! Hihetetlen. (És láthatod, hogy néha építenek kicsinyke, szinte csak szimbolikus jelentésű kerítést.)
 
Az iménti utca másik fele. A „kertes ház” persze kicsit pikírt megjegyzés, de tény, hogy ezekhez a házakhoz tartozik egy-egy kicsinyke kert elől, illetve hátul (nem nagy)(tényleg nem nagy), és aki rendesen gondozza, annak azért kellemesebb látványban van része, mikor kitekint a nappalija ablakán. Mondom ezt azért, mert rengeteg elhanyagolt előkertet és teraszt lehet látni, főként a belsőbb körzetekben.
 
Azért fotóztam le, mert tetszett. Semmi különös nincsen benne, hacsak az nem, ami az előző két képen lévő épületeknél is – ez a ház is a felhőkarcolóktól pár utcányira áll. Egyetlen bejárata van, tehát egy család lakja. Szép darab. Nagydarab.
 
Vasárnap délutáni sziesztaidő. A távolban látható kerékpáros bácsikán kívül errefelé senki sem jött, sem gyalog, sem kerékpárral, sem kocsival. A távolban láthatod a felhőkarcolókat – na, ennyi utcányira álltam tőlük, mégis ez a kisvárosi nyugalom fogadott!
 
Mindenképp jobb lett volna, ha ezen „szétfűrészelt” házikó mellé egy 50 emeletes, égig érő paszulyt, egy üveg- és acélszörnyet húznak fel. De így is látszik az a gyámolatlanság, melyet az épület képvisel a mellette álló irodaház tövében.
 
Van az úgy, hogy hirdetni kell, és minden hely foglalt, mert a fából vaskarika lesz.
 
A benzinkutak közül csak a kanadai Petro-Canada vette észre, hogy kis zászlócskákkal lehet a foci VB-t, és a saját kútjukat is népszerűsíteni.
 
Ne is kérdezd! Egy vakablak, az vakablak. De ennyi?
 
Identitászavar a köbön. Ez itt a torontói rendőrség központi épülete, előtérben ezzel az érdekes alkotással. Értelmezzük? Értelmezzük. Ez itt egy rendőrnéni, oldalán ott van a gumibot (a másik oldalról is készítettem fotót, megnéztem, ezért tudom), aki a kezében egy adóvevővel éppen a maltert pakolja a kőre – sejtetvén, hogy egy perc múlva lerakja az adóvevőt, megfogja a követ és a helyére teszi. Mi ez? Mit jelképzhet? A rendőrök építik az országot?
 
Vannak furcsaságok a képen. Ez amolyan beugratós fotó. A kigyúrt indiánnak nem kell az ásványvíz, mert boroshordó van a kezében… vagy mifene. És ott ugrik a majom a kirakatba vízbe! Látod? Nem látod?
 
Egy kellemes séta alkalmával, miközben megpihentünk a fűben, lefotóztam ezt a „csendéletet” a tó partján, magunk mögött a belváros lüktetésével, körülöttünk hasonlóan fűben ülő párokkal, a parton sétálókkal. Ez panorámafotó (tudom, hogy látod a jelzést), úgyhogy kattints rá – ahogy az ezt követő képekre is!
 
Próbálkoztam megörökíteni a felhőkarcolókat – több-kevesebb sikerrel. Az tény, hogy ott állva a tövükben iszonyatosan magasak, szakértő szemével pedig csodálatos építmények.
 
Akárha New York-ban lenne. Nem ott van.
 
Elterveztem, hogy a jobb oldalon látható épülő ház miatt jövőre mindenképpen vissza fogok térni ide, hogy újra lefotózzam a környéket – meglátjuk, egy év alatt mennyit haladtak a mesterek!
 
Egy újabb üvegből és acélból készült remekmű.
 
Régebben is szerettek magasra törni, ez az épület a bizonyíték erre. Ha minden igaz, lassan eléri az első 100 évét.
 
A legelső és egyben egyik legrosszabb beállítással sikerült panorámaképem Torontóról, amit sokáig ki akartam dobni, de aztán eldöntöttem, hogy megosztom veled – ilyen volt a Spadina Avenue valamikor 2010 nyarának elején, egy teljesen átlagos szombati délelőttön.

A bejegyzés trackback címe:

https://toronto.blog.hu/api/trackback/id/tr652333726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jan1234 2010.09.30. 08:44:57

Klassz képek, köszi!

Abban igazad van, googlen keresgélve 90% ban olyan fotok jönnek elő amin a CN Tower van, utca képeket alig találni.

Egy kérdés:
Kerékpárral mennyire lehet ott közlekedni? Vannak kölün kerekpár utak ?

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2010.09.30. 21:01:08

@Jan1234: @Jan1234: Tudom, hogy hiánypótló a blogom és a fényképeim, illetve bejegyzéseim tartalma. Köszönöm érdeklődésedet! Torontóról (és általában az érdekesebb, híresebb városokról) szinte csak olyan fotókat találni, mlyeken szép, kellemes, nyugodt, tiszta, "megismerhető" - pontosan ezért rakok fel teljesen hétköznapi, már-már érdektelennek, csúnyának tűnő fotókat is a városról. Mert ez is Toronto arca - talán az igazi arca.

Kerékpáros bejegyzésem: toronto.blog.hu/2010/06/10/kerekparral_torontoban
Vannak külön kerékpárutak, és fejlesztik is őket, de pontosan olyan nehezen megy a dolog, mint Magyarországon. Nem tudom, miért. Legtöbben a járdát használják kerékpározásra, mert biztonságosabb, elkülönítettebb, mint az úton közlekedni.
Egyébként nagyon jó itt bicajjal járni-kelni. Nagyon jó. Én szeretek. :-)

jewel79bp 2010.09.30. 21:37:43

már többször éreztem úgy a képeket nézve, hogy kicsit eklektikus ez a Kanada. Főleg ha az utolsó panorámafontót nézzük. Meg amiket írtál. Vajon milyen koncepció alapján megy ott a várostervezés? Nem zavaró a sok különféle stílusú épület egymás mellett?...
A kikötős/hajós hely viszont nagyon tetszik.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2010.10.01. 01:31:58

@jewel79bp: Kanada (és Toronto)(és akár az egész amerikai kontinens) pontosan annyira eklektikus, amennyire a történelem megengedi neki. De értem, mire gondolsz - és megállapításod teljesen helytálló. De nem zavaró, egyáltalán nem az, mert bár hirtelen kuszaságnak tűnhet a különféle stílusú és korú házak, épületek együttese, önmagában egységet alkotnak. Bármennyire hihetetlen. Tény, hogy rengeteg olyan épülettel, építménnyel is találkozik az ember, ami először furcsa, oda nem illőnek tűnő, de aztán az agy, a szem megszokja. Előfordul.

A várostervezés pontosan olyan, mint maga az ország; valakik régebben adtak egy irányvonalat, lefektették az alapokat (erről később mesélek majd egy hihetetlen érdekeséget), és a mostani "tervezők" igyekeznek ezt az irányt tartani - több-kevesebb sikerrel. Döcög a szekér, megyeget... Néha egész szép ötletek születnek, és kellemes az építések után látható látvány.

Örülök, hogy tetszenek a fotók. Jó érzés úgy készíteni, felrakni ide őket, hogy vannak a világban olyanok, akik ezt értékelik (remélem)!

jewel79bp 2010.10.01. 14:28:24

@Tom Bobb: tényleg érdekesek, csináld csak tovább :)

Jan1234 2010.10.01. 19:46:31

Igy van, érdemes folytatni, remélem mások is olvassák, ha nem akkor idővel ugyis megjelenik a keresőkben ahogy nekem is megjelent:)

quarry 2010.10.02. 17:29:58

Üdv Tom!

Remek fotók vannak a blogodban Torontóról.Rendszeresen látogatom az oldalt(a másikat is),igazán érdekes és elgondolkodtató dolgokat olvasok.Hamiltonban töltöttünk 3 hetet a nyáron(családlátogatás 2 éves fiammal)sajnos nem volt lehetőségünk Torontót megnézni,ahogy látom sok mindent kihagytunk.

Várjuk a folytatást :)

rkrisz 2010.11.08. 13:51:04

Üdv Tom!

Nagyon jók a fotók, de te nem szoktál ki menni a városból a természetbe, a hegyekbe?
Jó lenne ha ilyen fotókkal is megörvendeztetnél minket!

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2010.11.09. 02:44:35

@rkrisz: A természetbe... hm... érdekes kérdés, mert ez a város nem úgy "van", hogy házak között parkok, hanem parkok (természet) között házak. Tehát Toronto maga a természet (de hülyén hangzik).
Egyébként értem a kérdést.
Szándékomban állt "kimenni" a természetbe, csak az a kérdés, a városon kívül miféle érdekesség vár rám és rátok, ha fozótok. Erdők? Patakok? Rétek?

Hegyekre errefelé ne számítsunk. Nincsenek. Kisebb-nagyobb dombokról beszélhetünk csak. De elraktároztam a kérdést, és igyekszem a későbbiekben teljesíteni is - bár ne felejtsük el, hogy ez itt nem Kanada-blog, hanem Toronto-blog! :-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.02.08. 19:04:49

hogyan csinálsz panorámaképeket?
és most ebből élsz, h fotózol? vagy miből?

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.02.09. 00:57:04

@tesz-vesz: Panorámaképet úgy kell csinálni, hogy folyamatosan odébb és odébb viszed a gépet, de úgy, hogy az előző fotóba még "belenyúljon" az új. Annyi képet készítesz, amennyit jónak látsz, aztán jöhet az összeillesztés. Állványról biztosabb, de azért szabad kézzel sem ördöngösség.

Nem abból élek, hogy fotózok. Még nem buzultam meg (nem is áll szándékomban). Egyelőre segélyen élek (köbö még két hónapig), tanulom a nyelvet, minden nap iskolába járok és itthon is tanulok. Ezen információkat persze megtalálhatod az Agymosott-blogon.
süti beállítások módosítása